VW Passat Facelift

Моделът се готви за дебют в Европа.

По-рано тази седмица разбрахме за плановете на Volkswagen да паузира производството на версията на модела, предвидена за САЩ, но днес имаме новини относно европейския му брат.

Председателят на Volkswagen Group, д-р. Хърбърт Дийс, обяви по време на ежегодната Volkswagen медийна конференция, че подобреният Passat е почти готов за Европа, но не сподели повече информация.

За разлика от американския, Passat-ът, предвиден за стария континент, използва умната MQB платформа. Идеята на това поколение на автомобила бе да предостави „качеството на висок клас кола, без толкова висока цена“. Опциите са за седан, както и за практично комби, което има и Alltrack вариант.

В момента купувачите имат избор между 3 бензинови и 3 дизелови двигатели, като всичките си имат турбо компресори. Мощността варира от 118 к.с. при най-слабия 1.6 TDI до 276 к.с. при 2.0 TSI. Също така има и GTE хибрид, който използва 1.4-литров бензинов двигател, свързан с компактен електрически мотор, произвеждащ 115 к.с.

Не очакваме сериозно подобрение в потреблението и вредните емисии на колата, но пък знаем, че 1.5-литровият TSI може да замести остаряващия 1.4 TSI.

Passat все още е на върха в тази част на пазара с повече от 180 000 доставени бройки през изминалата година, като на по задни места остават Skoda Superb, Оpel Insignia, Ford Mondeo и Renault Talisman.