Тествахме McLaren 570S

21 October 2015 15:51
Тествахме McLaren 570S
Прочетете повече за:
McLaren570S

Това е новото бебче на McLaren. Малко, сладко и невинно, нали?

Не съвсем. Всъщност 570S е голям точно колкото 650S и дори малко по-широк. Освен това по всички стандарти, освен тези в Уокинг, е драматично мощен и бърз. Малко числа: 570 к.с., 328 км/ч, 3,2 секунди до 100 км/ч и 9,5 сек до 200 км/ч. Но с цена от 380 хил. лв., той е с около 150 хил. по-евтин от 650S. Скоро ще има дори по-малък 540C. Познайте колко коня ще има? Сред колекционерите въпросните два са известни като „спортна серия”, за разлика от супер серията, към която принадлежат 650S и 675LT.

Много ли е различен?

Всъщност повечето части са различни, макар и с малко, от тези в останалите McLaren-и. Например въглеродната вана е с по-тесни и ниски страни, което означава, че в 570S се влиза и излиза с много по-голямо достойнство. Което има значение, ако носите рокля, защото при слизане от McLaren никога не сте инкогнито. Но поради по-малките си размери и за да не се направи компромис със здравината, страните на въглеродната вана са по-плътни, а следователно и по-тежки. Ужасен компромис.

Окачването не използва скъпата преплетена система на другите McLaren-и, което се усеща при движение на права с неравности, но разликата е малка. Около 30% от елементите в двигателя са по-малки или по-евтини. Интериорът е чувствително по-различен, по-семпъл.

И какво от това?

В интерес на истината – нищо. 570S все още категорично е McLaren. Прилича на McLaren. Формата му е доста по-усложнена от тази на 650S и особено на оригиналния 12C. В някои отношения ще откриете повече от дизайна на P1 тук, отколкото в по-скъпите модели. Искам да кажем, че е кола с много слоеве, всеки от които е предназначен да си контактува с определен въздушен поток.  

Летящите колони в задната част намаляват съпротивлението и пропускат въздушния поток край кабината. Вратите са оформени с кухини във вътрешността си, през които преминава част от въздушния поток към въздухозаборниците за двигателя. Има хиляди малки отвори за охлаждане – под предните фарове, около арките на калниците и върху капака на двигателя.

И все пак липсват крило отзад или активна аеродинамика. Да, все още притискането и охлаждането са достатъчни за тези 570 конски сили, но някои неща просто са интерпретирани по по-достъпен начин.

Целият ли е от въглерод?

Не. Ваната е въглеродна, като според McLaren, това е най-евтината кола, която може да се похвали с подобно нещо. Забравили са Alfa 4C и BMW i8, но ние сме тук, за да им напомним. Все пак тази на 570S е доста сложна. За останалата част от колата е използван алуминий.

И колко тежи?

McLaren обявява 1313 кг със скъпите въглеродни опции, които спестяват 30 кг. Така че нека кажем 1350 кг. Това е доста добре. Audi R8 тежи 1555 кг, а 911 Turbo S – дори повече. Но и двете са с двойно предаване.

Предполагам, че е много агресивен?

Определено, но знаеш ли какво? Не е особено бърз. Може би на някого ще му прозвучи еретично, но сме свикнали McLaren-ите да са толкова бързи, че почти да те изпреварват на пътя. В McLaren обясняват, че спортната серия е предвидена за максимално удоволствие на пътя и няма нужда да излизате на писта, за да изпитате възможностите им.

Разбира се, „не особено бърз” при McLaren стои наравно с „адски бърз” в графата на всеки друг производител. Двигателят разгръща истинските си прелести над 4000 об/мин и пее разкошно чак до 8300 об/мин. Повечето турбо мотори се предават при 7000 об/мин, но не и този.

Звукът е доста добър, но поне за моите уши не може да се сравнява с атмосферния V10 на R8. Само че в сравнение с Audi, тук имате лавина от въртящ момент в средните обороти. А когато сте на непознат планински път, въртящият момент е едно от най-хубавите неща, които могат да ви се случат.

А как е в завой?

Това е малък McLaren, така че тук сцеплението е по-малко, отколкото в супер моделите им. Задните гуми са широки едва 285 мм, няма активна аеродинамика и тонове притискане. Всичко това е търсен ефект. 570S повече от всеки друг McLaren е McLaren за игра. Получавате тонове от предупреждения, че сцеплението свършва, така че имате предостатъчно време да решите какво ще последва. Освен това воланът е хидравличен, така че обратната връзка е ужасна. Добре, че носът толкова щастливо влиза в завой.

Нови електронни системи за сигурност пък насърчават да си играете. Добре де, позволяват.

Окачването добро ли е за всекидневна употреба?

Страхотно е. Всъщност на права отсечка с неравности дори е по-меко от това на спортните седани. Един от проблемите за всекидневието е шумът. Скоростната кутия има специален режим за по-лесна смяна. Дори видимостта е сносна. Дигиталните дисплеи могат да показват данните в състезателен стил, но могат да се настроят и за доста по-практична употреба.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ