Volvo знае колко ще струва опцията „Автономно движение”

19 May 2016 21:32
Volvo знае колко ще струва опцията „Автономно движение”
Прочетете повече за:
VolvoXC90самоуправляващи се

Самоуправляващите се автомобили ще бъдат факт. По-скоро или по-далеч в бъдещето, но следващите години несъмнено ще ни направят свидетели на първите автомобили, които няма да имат нужда от шофьор, поне в обичайното всекидневие. Независимо дали го искате или не. Но колко точно ще ни струва това? И не, не става въпрос за цената, която компаниите влагат в разработки и развитие, защото там става въпрос за милиарди. Става въпрос за цената, която ще плати всеки от нас в магазина. Volvo вече има отговор на въпроса.

Според шведите тази сума ще бъде около 25 хил. лв. на кола. Разбира се, цената ще зависи от количеството, но всички бордови компютри, радарни сензори, камери и други джвътки, необходими, за да си цъкате на телефона безопасно зад волана, ще струват приблизително толкова. „Във всяка самоуправляваща се кола ще има много голяма изчислителна мощ”, разказва Ерик Коелинг, ръководител на отдела за автономни автомобили на Volvo. Говорим за процесори, измерими в гигабайти, а не в килобайтите, които използваме в момента.”

Една от причините за високата цена се крие и във факта, че самоуправляващите се автомобили ще имат доста дублирани системи за сигурност – практика, широко разпространена в авио индустрията.
Един от съществените въпроси, при които се разминават разбиранията на различните производители е, дали самоуправляващите се автомобили ще разчитат изцяло на себе си или ще си взаимодействат с инфраструктурата, за да придобиват по-пълна информация за пътната обстановка около тях.

Във Volvo смятат, че всяка самоуправляваща се кола трябва да може да се справи напълно самостоятелно със заобикалящия я трафик. Първите три флотилии от автономни коли шведите пускат догодина – в Гьотеборг, Лондон и в Пекин – общо 300 автомобила.

 

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ