Седмица на скоростта 2016: Най-свирепите суперколи

28 December 2016 15:00
Седмица на скоростта 2016: Най-свирепите суперколи
Прочетете повече за:
Aston MartinMcLarenBMW

Текст: Крис Харис

Има слухове, че някакъв шегаджия прави оборудване, чрез което Vulcan ще може да се движи по обикновени пътища. Ако това е вярно, искам да отправя няколко предложения.

Първо, сложете мощен климатик. За предпочитане е нещо като огромния домашен, който е произвеждан от Mitsubishi. Сложете го зад седалките. Монтирайте  насочена назад камера. Добавете високи, концертни тонколони, защото само така ще чувате музиката. И един охлаждащ вентилатор ще дойде добре.

Освен всичко това и освен нулевия ход на волана и несъществуващия клирънс, идеята за „обикновен“ Vulcan не изглежда никак зле. Ако се движите из квартал Челси с такава кола, никой няма да забележи как разголената Мила Кунис е на светофара с LaFerrari Aperta.

Шофьорското усещане при Vulcan е едновременно яростно и неочаквано кротко. Грамадният V12 с 830 к.с. не ви забива в седалката както турбо мотора на 488, а постепенно стига до животинския рев над 7000 оборота, който самостоятелно осмисля цената от 3,9 милиона лева. Шасито също е доста спокойно. Поне ако приемете, че цялата тази мощност, студените сликове и подканването за използване на десния крак, носят своите последствия. Дългото междуосие и плавното управление ви кара бързо да намалите участието на тракшън контрола. Всичко е някак тихо, ако игнорирате чупещия стъкла шум.

Спирачките, обаче, са нещо съвсем различно. Реших да експериментирам като сложа на птъническата седалка главния редактор, Чарли Търнър. Внимателно следях как тялото му се впива в предпазните колани при всяко спиране. Те са невъобразимо силни и разбира се, когато си със сликове, можеш да използваш допълнителното механично сцепление за още по-силно смачкване на телесните органи на шофьор и пътник. Разликата с 488 не е голяма при ускорението, което ще разочарова доста хора на фона на мощността от 820 коня, но пък тази кола може да спира 50 метра по-късно.

Като добавите аеродинамичното прилепяне и сцеплението при движение с ниска скорост, получавате кола, която си търси състезателен шампионат. Обиколките с тази машина са наркотични. Искам още. Мога да карам цял ден. Но този Aston няма да попадне във финалната селекция, защото приложимостта му извън пистата е нулева.

Ентусиазмът ми е по-хладен по отношение на малкия Aston GT8. Това е кола за колекционери. Красивият външен вид прикрива не особено динамичната й същност, макар и да е оборудвана с ръчна кутия. В GT8 няма нищо неприятно, просто дава усещането за бавна и недохранена. Балансът е добър, спирачките са прилични и шумът е доста порочен.

Но не бих искал да оповестя идването си с децибели, нечувани от приземяването на Concord, щом знам, че дори M2 ще ми скъса гащите на ускорението към следващия светофар. Но на външен вид, колата е толкова красива, че мога да разбера защо хората биха я желали. Аз? Задължително бих избрал Vantage V12 с ръчни скорости.

Като отдаден почитател на турбо 2задвижваните М3 и М4, трябваше да бъда напълно опиянен от тази GTS версия на М4, но реалността бе различна. Това беше най-голямото разочарование за целия тест. Може би аз не се сработих с колата, но на пистата, тя така и не оживя. Спирачките бяха добри и силни, даващи отлично усещане, но с изключение на това, GTS не бе на ниво. Управлението бе по-инертно от това на стандартната кола, а Michelin Cup 2 гумите така и не предоставиха очакваното сцепление. Мощността е увеличена със 70 к.с. спрямо стандартното М3, затова очаквах автомобилът да разбива на пух и прах сходните участници на теста. Случи се точно обратното. Alfa-та бе много по-потентна, а М2 почти не изоставаше.

Дали по колата нямаше някакъв проблем? Не съм сигурен. Балансът на шасито също не беше великолепен. Прекалено силно недозавиване, последвано от сериозно презавиване докато се опитваш да овладееш положението. Бях нетърпелив да пробвам GTS версията и се надявам, че просто я засякох докато има лош ден.

Досега не ми се е случвало да попадна на McLaren 675LT, който има лош ден. Предимството да базираш колата си около карбонова основа е в това, че няма нужда покривния панел да бъде поставян под голям натиск, което означава, че кабрио версията не е много по-„огъваема“ от купето. Затова 675LT Spider се усеща като почти идентичен с него.

 

Като излезете от 488 след бърза обиколка, не сте способни да си представите нещо, което може да ускорява по-бързо. Но 675LT показва, че нивото може да бъде още по-високо. Турбо задвижването действа по-явно, а докато турбо дупката при 570S осветлява леката липса на върхова мощност, LT избухва при ниските позиции на стрелката и продължава да набира смело до червената зона на обротомера докато вие поглеждате невярвайки към стряскащите числа върху скоростомера. Не мисля, че LT изостава кой знае колко от Veyron в права линия. Харесват ми и нотките на ауспуха, които се превръщат в отличителен белег на McLaren. Звученето е различно от всички останали коли  в този тест.

 

Колата не позволява лековатото подхвърляне по завоите, което е възможно с 488. Нужно е време за да се усети как шасито одобрява или наказва пързалянето. Когато ESP системата е в режим Sport, намесите са блестящо контролирани и дори недобрите кандидат пилоти ще покажат скрития в тях Дженсън Бътън.

 

Спирачките са по-добри от тези на Ferrari-то. Усещах, че тежестта по-лесно се премества към предния мост и чувството при натискането на педала е изключително интуитивно. Седалката е по-добра отколкото при 488, цялостният потенциал за развиване на по-високо темпо също бе по-голям, но след като Ferrari разкрие новото 488 ще могат да се правят по-честни сравнения. LT губи от 488 в доста малко категории. А това е изумително като се има в предвид колко млада е компанията.

 

Още по-впечатляващо от пистовите способности на 675LT е кръстосано свързаното хидравлично окачване, което може да промени позицията си чрез натискане на бутон. Така се постига ниво на комфорт, което е невъзможно при другите конкуренти в този клас. Това е нещо на което Том Форд ще се наслади с огромно удоволствие.

 

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ