McLaren отново работят по двигател заедно с BMW

01 February 2017 15:09
McLaren отново работят по двигател заедно с BMW
Прочетете повече за:
McLaren F1McLarenBMWBMW MДвигатели

Спомняте си McLaren F1 нали? Е, най-бързият автомобил на планетата тогава се задвижваше от атмосферен V12 двигател идващ от BMW M с мощност от 627 конски сили и 650 Нм въртящ момент, като вместо вариация на агрегатът идващ от 850 CSi и 750i, той е по-скоро съчетание от два редови 6-цилиндрови двигателя S50 от тогавашното М3, които за времето си са със съвършена изработка и изключителни технологии - четири клапана на цилиндър, променливо газоразпределение, индивидуални дроселови клапи за всеки цилиндър, карбонов всмукателен колектор и авангардни материали и производствен процес.

Така, 25 години по-късно, McLaren и BMW отново обединяват сили в създаването на нова генерация задвижващи агрегати. Целта - създаване на двигатели с потенциал за повече мощност от когато и да било до сега, с по-малко обем и вредни емисии. Проектът също така е подкрепен от правителството на Великобритания чрез "Advanced Propulsion Centre (APC)" в Ковънтри и включва още шест партньора в производството и доставките на компоненти. Заедно с BMW и McLaren по създаването на бъдещето на двигателите ще работят Ricardo, Grainger и Worrall в създаването на технологии за отливки с ниско тегло, докато Lents Composites, междувременно, ще добавят своите познания като специалисти в композитните структури. Проектът ще почерпи вдъхновение и познания и от университет Bath, който ще сподели своите изследвания и разработки по отношение на системи за ефективност на двигателите с вътрешно горене.

"Това е вълнуващ проект, който ще се възползва от силите на всички партньори", казва изпълнителният директор на McLaren Automotive Майк Флюит. "McLaren Automotive има изключителна репутация в създаването на най-добрите двигатели в света... ние ще продължим самостоятелно да създаваме и произвеждаме наши собствени двигатели, а преимуществата от този проект ще ни помогнат да ускорим разработката на следващата ни генерация задвижване, както потвърдихме в наскоро обявения бизнес план "Track22".

Ние вече знаем, че от McLaren работят заедно с германския производител ексклузивно в разработката на наследник на F1. Този автомобил се очаква да дойде на бял свят през 2019 и като оригиналът ще притежава концепция с три седалки и централно разположен двигател. Очаква се той обаче да е V8 с над 750 конски сили и с ограничена производствена серия от 106 автомобила, точно колкото са произведени и от F1. Когато бъде завършен, от McLaren твърдят, че ще бъде "най-изящно изработения и луксозен McLaren до днес."

Точно когато си мислехме, че няма накъде McLaren-ите да станат по-добри в тяхната работа се "намесват" и BMW, които са пословични с множеството си награди за двигатели и разработки и с бруталните си постижения в съвременните им стандартни автомобили. Е, липсваше ни супер-кола от баварците, но ето, че можем да се подготвим за хипер-кола с тяхно участие, което е не по-малко готино! Чакаме с нетърпение...  

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ