Porsche спира да произвежда дизелови коли

24 September 2018 07:55
Porsche спира да произвежда дизелови коли
Прочетете повече за:
Porscheдизелдвигатели
Компанията Porsche спира да произвежда и да предлага дизелови версии на своите автомобили, като ще се съсредоточи върху бензиновите и хибридни технологии, както и върху електромобилите. Това обяви шефът на германския производител Оливер Блум пред Bild am Sontag.

От думите му стана ясно, че дизеловите двигатели винаги са играли второстепенно роля за производителя на спортни коли и това си личи от резултати - едва 12% от продажбите на Porsche се падат на дизелови модели. Именно това е изиграло основна роля за решението на марката за отказа от тях.

„Не искаме да демонизираме дизела, той ще си оставе много важен за автомобилната индустрия и занапред. Ние обаче стигнахме до извода, че не е нуждаем от дизелови модели”, обясни Блум.

Босът на Porsche допълни, че компанията му ще продължи да изпълнява задълженията си към клиентите, които са собственици на дизелови коли, така че проблеми с тяхното обслужане няма да има. Нови автомобили на марката с такъв тип двигатели обяче няма да се продават.

Всъщност компанията спря продажбата на дизелови модели още през февруари, когато властите в Германия откриха софтуер, манипулиращ нивата на вредни емесии в двигател на концерта Volkswagen AG. Това принуди Porsche да изтегли от пазара над 60 000 автомобила от модели Cayenne и Macan. Самата марка спортни автомобили не произвежда дизелови агрегати, а използва такива на Audi.

Блум каза още, че хибридните модели на Porsche стават все по-популярни и те ще компенсират отказа от дизела. Хибридната версия на Panamera е предпочетена от 63% от купувачите. Освен това, през 2019 г. компанията ще предложи и първия си електромобил – Taycan, в който е инвестирала над 1,2 млрд. евро.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ