Jaguar става производител само на електромобили

13 October 2018 09:46
Jaguar става производител само на електромобили
Jaguar става производител само на електромобилиJaguar става производител само на електромобили
Прочетете повече за:
JaguarLand Roverелектромобили
Ръководството на компанията Jaguar Land Rover подготвя план за пълен отказ от двигателите с вътрешно горене при моделите на Jaguar. Преходът към електрификация на гамата на марката ще отнеме около 10 години, като вече са подговени всички екапи от реализиране на стратегията.

Първият електромобил на Jaguar е кросоувърът Jaguar I-Pace, който вече се предлага на пазара. Втората крачка в тази посока ще бъде излизането на новото поколение на седана XJ, което ще бъде само на ток. То ще запази статута си на флагман на марката и съответно ще продължи да се конкурира с Mercedes-Benz S-Class, но ще остане без бензинови и дизелови двигатели.

Настоящите модели XE и XF ще останат в гаата до 2023 г., след което техните наследници няма да се предлагат. Същата съдба, но през 2025 г., очаква крокоувърите E-Pace и F-Pace. Тези 4 модела ще бъдат заменени от електрически кросоувър с дължина от 4,9 метра и от второто поколение на I-Pace. Двата модела ще бъдат изградени на модулната платформа MLA.

Семейството спортни коли Jaguar F-Type ще бъде пенсионирано дори още по-рано – през 2021 г. Така в гамата на британците ще остане само един модел с двигател с вътрешно горене – J-Pace. Това е голям кросоувър, чиято разработка е приключила, но той ще бъде представен в средата на 2019 г. Този модел ще остане на пазара до 2027 г.

Отказът от бензинови и дизелови двигатели има друга задача. Той ще позволи на компанията Jaguar Land Rover да постигне необходимите средни нива на вредни емисии и разход на гориво. Така в гамата на британците ще останат големите всъдеходи Land Rover и Range Rover, които са оборудвани с традиционни мотори. Те ще получат допълнителен стартер-гетнератор и ще се превърнат в „меки” хибриди.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ