Volvo ще прави напълно автономни коли за Китай

05 November 2018 09:01
Volvo ще прави напълно автономни коли за Китай
Прочетете повече за:
VolvoBaiduавтономни автомобили
Компанията Volvo ще стане първият чуждестранен производител, който ще си сътрудничи с китайския интернет-гигант Baidu. Двете фирми ще работят заедно над създаването на изцяло безпилотни електрически автомобили за китайския пазар.

Скандинавците са готови да предоставят своите най-нови технологии в областта на автомобилната промишленост, докато Baidu ще продължи да развива платформата за автономни превозни средства Apollo. Според прогнозите, в следващото десетилетие именно Китай ще стане най-големият пазар на автономни автомобили в света.

Във Volvo са си поставили за цел да станат глобален доставчик на услуги за болина връзка и разглеждат технологиите за автономно управление като ключов елемент от развитието на компанията. В компанията се надяват през 2025 г. около 1/3 от продажбите да бъдат на автономни превозни средства.

Шведите са първи чужд производител, който си сътрудничи с Baidu в тази област, въпреки че китайците работят по други проекти с компании като BMW, Ford и ZF. Според президента на Volvo – Хакан Самуелсон, ролите в съюза са разпределени мното лесно.

„Ние сме по автомобилната част, докато те отговарят за програмното оборудване”, коментира пред Bloomberg шефът на Volvo и обеща първите резултати от сътрудничеството да бъдат обявени след 2020 г.

По данни на компанията за изследване на автомобилните пазари - IHS Markit, през 2040 г. в Китай ще се продават около 14,5 млн. коли с автономно управление. Общият обем на пазара на такъв тип превозни средства в световен мащаб се очаква да бъде около 33 млн. единици.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ