40 000 собственици на Volkswagen заведоха иск срещу производителя

06 November 2018 12:08
40 000 собственици на Volkswagen заведоха иск срещу производителя
Прочетете повече за:
Volkswagenделосъдиск
Федералният съюз на потребителите в Германия (VZBV) се възпозва от новите промени в законодателството на страната и подаде групов иска срещу концерна Volkswagen AG. Документът е подписан от около 40 000 собственици на дизелови автомобили, които считат, че производителят преднамерно им е нанесъл ущърб, използвайки програмно оборудване, манипулиращо нивата на вредни емисии.

По данни на агеция Reuters, немският концерн вече е изплатил компенсации на собствениците на автомобили в САЩ, но в Германия договорката е за подмяна на програмното оборудване. Ръководството на производителя от Волфсбург смята, че потребителите не може да имат претенции.

На свой ред ищците сега ще трябва да доказват, че са понесли физически загуби. Това означава, че определящи за решението на съда ще бъдат времето, в което всеки от тях е бил собственик на автомобила, както и състоянието на самото превозно средство. За определяне на размера на вредите, всеки пострадал ще трябва да подаде индивидуален иск, като срокът за това изтича в края на годинана.

В същото време VZBV настоява да получи компенсации за повече от 2 млн. собственици на автомобили Volkswagen. Според съюза на потребителите, към момента на продажбата си колите не са били толкова ефективни и са изхвърляли повече вредни емисии от посочените от производителя данни.

Скандалът с манипулираните дизелови двигатели на Volkswagen избухна през есента на 2015 г., като концернът бе принуден да изтегли в сервизите си над 11 млн. автомобила от цял свят. В САЩ вече беше осъден един от топ-мениджърите на концерна – Оливър Шмид, който получи 7 години затвор.

През април беше арестуват и шефът на отдела за разработки на двигатели на Porsche - Йорг Кернер, а през лятото в Германия това се случи и с бившия шеф на Audi – Руперт Щадлер. До момента общата сума на глоби и искове срещу концерна превишава 90 млрд. долара.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ