KIA и Hyundai отиват на съд в САЩ

17 December 2018 11:31
KIA и Hyundai отиват на съд в САЩ
Прочетете повече за:
HyundaiKIAсъд
Корейските производители Hyundai и KIA ще се изправят пред съда в САЩ, след като срещу тях бяха заведени над 360 иска от собственици на автомобили от двете марки. Те са категорични, че в колите им има конструктивни дефекти, които водят до произволно изгаряне на двигателите.

Общо са засегнати 6 модела на двата бранда - Kia Optima, Kia Soul, Kia Sportage, Kia Sorento, Hyundai Santa Fe и Santa Fe Sport. Всички автомобили са произведени през периода 2011-2018 г., като при тях има съмнение за изтичане на масло от двигателя, което съответно води до преждевременно износване на елементите в мотори и до пожар.

Делото е заведено в Калифорния от адвокатската кантора Hagens Berman. Едновременно с това американската администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) стартира собствено разследване, което трябва да прецени дали двата производителя са взели мерки за решаването на проблема. Причината е, че още през 2016 г. Hyundai и KIA трябваше да проведат сервизна акция на 1,6 млн. свои коли със същия дефект.

Проблемът в случая е с двигателя Theta II, който е разработка на Hyundai, но се поставя и на голям брой модели на KIA. Веднага след като стана ясно, че срещу двете корейски компании е подаден иск в съда, техните акции на борсата спаднаха - при Hundai с 3,4%, а при KIA – с 1,9%.

От концерна Hyundai Motor, който притежава и двата корейски производителя, отказа да коментират случващото се, но обявиха, че безопасността на клиентите е на първо място. Както и че оказват пълно съдействие на Министерството на транспорта на САЩ и на NHTSA.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ