Новият завод на VW Group - в България или Турция

12 April 2019 14:55
Новият завод на VW Group - в България или Турция
Прочетете повече за:
VolkswagenзаводБългария

Изборът за място за новия завод на VW Group е на финалната си права, като са останали дамо два кандидата - България и Турция. Това съобщава агенция ДПА, според която крайнато решение ще бъде взето веднага след Великденските празници.


Засега от концерна отказват коментари по темата, но според добре информирани източници, към момента няма ясен фаворит. Инвестицията на германския производител ще бъде за повече от 1 милиард евро, което сериозно притесни Съвета на работниците и на служителите в концерна. Там са на мнение, че с тези пари може да бъдат преоборудвани сегашните налични мощности.

 

"В България се надяват, че Volkswagen ще избере именно тяхната страна за гигантската си инвестиция", пише в анализа си ДПА. Припомня се също, че в деня преди визитата на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в България, работна група на концерна е посетила немскоезична детска градина в столицата София.

 

"Такива учебни заведения влизат в списъка с изисквания на концерна, който очевидно не иска да остави нищо на случайността при избора на място за изграждане на новата си производствена мощност", коментира ДПА.

 

Още в средата на ноември германският производител обяви, че през следващите пет години ще увеличи инвестициите си в електромобилност, автономно шофиране и дигитализиране до почти 44 млрд. евро. О тази сума 30 млрд. ще бъдат предназначени за електрически автомобили.

 

Именно заради преминаването към коли на ток се налага преоборудване на заводите в Германия. Новото предприятие в Турция или България пък ще прави автомобили с двигатели с вътрешно горене, като ще облекчи фабриките на Skoda. В него ще се сглобяват и модели на Seat.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ