Aston Martin също ще запази V12 моторите

25 April 2019 08:26
Aston Martin също ще запази V12 моторите
Прочетете повече за:
Aston MartinV12

Британската компания Aston Martin е поредният производител, който обявява, че ще запази V12 двигателите в своите модели. Това вече сториха Lamborghini и Ferrari, докато от Mercedes-Benz и BMW постепенно се отказва от тях.


Според главният креативен директор на марката - Марек Райхман, компанията ще продължи да залага на такива мотори, докато те не бъдат забранени официално.

 

"Очевидно става все по-трудно за се справяме с екологичните норми, но смятам, че имаме възможност да поддържаме V12 двигателите. Просто трябва да бъдем осведомени и да следим правилата за екологичните изисквания, които ще се появяват за бъдеще и съответно да реагираме, ако се наложи", обясни Райхман.

 

През 1999 г. V12 Vantage на базата на DB7 стана първият модел, който получи 5,9-литровия V12 мотор на компанията с турбина. След това този мотор бе използван и за други автомобили на марката. През 2017 г. моделът DB11 премина на 5,2-литров V12 с две турбини, развиващ 600 к.с.

 

Ако все пак бъдат приети правила, които не позволяват на бензиновия V12 да съществува, то британската марка има резервен план. Това е 6,5-литровият атмосферен мотор, който е част от хибридния агрегат на хиперколата Valkyrie. Той развива 1000 к.с. при 10 500 об/мин. Съвкупната мощност на системата е 1160 к.с.

 

Този агрегат обаче има един сериозен недостатък, тъй като се нуждае от профилактика на всеки 100 000 км.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ