Ferrari 250 GTO бе признато за произведение на изкуството

27 June 2019 15:41
Ferrari 250 GTO бе признато за произведение на изкуството
Ferrari 250 GTO бе признато за произведение на изкуствотоFerrari 250 GTO бе признато за произведение на изкуството

Италиански съд постави Ferrari 250 GTO да бъде обявено за произведение на изкуството. Това означава, че моделът няма как да бъде копиран, тъй като в противен случай, този който го направи, подлежи на съдебно преследваве.


Повод за това решение стана иск на Ferrari, подаден в търговския съдв Болоня. Той е срещу компанията Modena, която по-рано обяви намерението си да пусне на пазара реплики на легендарното 250 GTO. В съдебното постановление се казва, че "линията на каросерията и естетическите елементи на дизайна " правят този модел "култов". На свой ред, от Ferrari обявиха, че това е първото подобно решение, произнесено в Италия.

 

Оригиналният модел излиза в ограничен тираж от 36 екземпляра през периода 1962-1964 г. Тогава купето струва 18 000 щатски долара, но половин век по-късно цената му скача на десетки милиони.

 

През 2018 г. един от автомобилите от модела беше продаден за рекордната по това време за аукцион сума от 48,4 млн. долара. За друга машина частен клиент плати 80 млн. долара. С решението на съда цената на 250 GTO със сигурност ще скочи още и някои бройки ще надминат 100 млн. долара.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ