Ferrari ще се бори за V12 моторите

11 September 2019 10:17
Ferrari ще се бори за V12 моторите
Източник: Ferrari
V12 двигателите имат важна роля за развитието на Ferrari, все пак първият сериен модел на компанията на Енцо Ферари – 125S, дебютира през 1947 година с 1,5-литров V12 мотор. В следващите десетилетия V12 остава любима формула на италианците, като мощността и работният обем на моторите растат година след година. Новият 812 GTS се предлага с 6,5-литров V12 с мощност 800 конски сили.

Все по-строгите екологични изисквания насочват компаниите към по-ефективни турбо мотори с по-малък обем, като Ferrari не е изключение, но италианците обявиха, че ще се борят докрай за удължаване на живота на V12 моторите.

„Ще се борим за този двигател – заяви при представянето на 812 GTS техническият шеф на Ferrari Михаел Лайтерс. – Имаме интересни идеи за развитието на V12 моторите. Заради изискванията на стандарта Euro 6 поставихме филтър за твърди частици на GTS и постоянно измисляме нещо ново.”

Лайтерс поясни, че не знае дали Ferrari ще остане единствената компания, която ще се бори за запазването на V12, но обясни, че италианците имат „финансовата и технологична мощ”, за да следват този курс. Преди време подобно изявление дойде и от Lamborghini, тъй като V12 двигателите са много важни и за тази италианска марка.
Лайтерс коментира и други проблеми, свързани с V12.

„Един от тях е нивото на шума на тези двигатели, тъй като от година и половина насам регулациите в тази област са много затегнати – обясни той. – Има и друго, вече достигнахме до изключително високо ниво на мощност за атмосферен двигател. В момента никой няма нужда от 800 конски сили, но всички искат такава мощност. Сега трябва да намерим пътя за продължаване на развитието на този мотор.”

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ