В Renault засипват Рикардо с пари

18 September 2019 11:07
В Renault засипват Рикардо с пари
Източник: Renault
Привличането на Дениъл Рикардо от Red Bull в Renault беше най-голямата трансферна новина на миналия сезон във Формула 1. Австралиецът пое риск за развитието на кариерата си като премина в тима на автомобилния гигант, който все още се опитва да догони лидерите, но пък сега се оказва, че този риск е добре покрит финансово. Договорите на пилотите с отборите във Формула 1 са една отлично пазена тайна, но от време на време става така, че тази информация излиза на бял свят.

Какъвто е случаят с Дениъл Рикардо. Бившият агент и съветник на Рикардо Глен Бийвъс съди пилота за неизпълнение на договора им и благодарение на това, доходите на Дани стигнаха до медиите.

Според Бийвъс той е трябвало да получи 20% от приходите на Рикардо, затова и е поискал пилотът да му изплати 10 милиона лири след сключването на договора с Renault. Тук е и тънкият момент в отношенията между двамата – Рикардо отхвърля тази претенция и твърди, че идеята за преминаването му в Renault не е на Бийвъс, а на баща му – Рикардо-старши и освен това при подписването на сделката агентът вече не е работил за него.

Следва и информацията за договора на Дениъл. Заплата в размер на 55 милиона долара за двете години, за които той е подписал с Renault. Ползване на фирмени автомобили Renault, както и медицински услуги и физиотерапевт, оценени на 100 000 британски сили на година.

Освен това, Рикардо се е договорил с Renault, че има право сам да продава рекламни площи на гащеризона и каската си, като Бийвъс е оценил тези приходи на 15 милиона долара.

Предвидени са и други плащания на Renault към Дениъл – бонус за добро представяне през сезона, който може да достигне 10 милиона долара на сезон, специална премия от 1 милион долара за победа в състезание и правото на Рикардо да получи след края на сезона болида, с който е постигнал първата си победа за тима, като се прави уговорката, че шасито ще е без задвижваща система и скоростна кутия.

Според оценката на Бийвъс, за първите си две години в Renault Рикардо може да изкара почти 100 милиона долара.
Адвокатите на Рикардо потвърдиха данните по договора му, но засега оспорват отделни приходи на пилота и ще се опитат да докажат, че бившият му агент няма принос за сделката.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ