Porsche сменя Boxster и Cayman с електромобили

18 September 2019 13:30
Porsche сменя Boxster и Cayman с електромобили
Източник: TopGear
Porsche сменя Boxster и Cayman с електромобилиPorsche сменя Boxster и Cayman с електромобилиPorsche сменя Boxster и Cayman с електромобили
Първо Taycan, а сега и това? Електрификацията в Porsche върви с пълна сила. При представянето на Taycan, заместник-шефът на борда на директорите на Porsche Луц Мешке даде да се разбере, че следващото поколение на Cayman и Boxster ще се изцяло електрически.

„718 ще е страхотен електромобил, нали? – запита Мешке. – Следващото поколение на тези автомобили ще е подходящо да е изцяло електрическо.”

А дали с това ще дойде и система за задвижване 4х4?

„Да, трябва да е така, повече от логично е”, допълва Мешке. Е, поне недолюбваният 4-цилиндров боксер отива в историята.

Агресивният подход на Porsche към развитието и налагането на електромобилите не е от вчера, но да видим как се отнася това към серийното производство. За подготовката и развитието на Taycan бяха необходими 5 години, като колата е качена на платформата J1, разработена изцяло от Porsche, която обаче ще се ползва и от други марки от VW Group.

Голямата стъпка напред обаче, по отношение на масовото производство, ще е през 2022, когато Porsche ще представи изцяло електрическа версия на Macan, базирана на изцяло новата платформа за премиум автомобили PPE. Тази платформа няма връзка с VW ID.3, но в момента се разработва съвместно с Audi, което според Мешке, спестява на Porsche 30 процента от разходите по създаването и развитието й.

Мешке потвърди, че електрическият Macan ще се продава може би 2 години заедно с бензиновите и дизеловите му събратя, след което те ще бъдат пенсионирани.

Платформата PPE ще се използва за електрическите Cayman/Boxster и също като при Macan и те ще предлагат съвместно с близнаците си с двигатели с вътрешно горене, като този период ще продължи 2-3 години, после ще останат само електрическите варианти. В Porsche дори създадоха прототип на електрическия Cayman – концептът Caymam e-volution, който се появи през 2017 година. С пробег от 200 км той не предизвика кой знае какъв възторг, но не забравяйте, че ставаше въпрос за прототип, изграден върху кола, създадена за бензинов двигател.

Скачаме в 2022 година. Само след 3 години. Porsche ще предлага Taycan, Taycan Cross Turismo (на пазара в края на 2020), електрически Macan и електрически Cayman и Boxster. Освен това, Мешке потвърди, че следващите модели, които ще получат електрически версии са Cayenne и Panamera – в този ред.

Нещо ви липсва в този списък? Да, 911. Според Мешке, това ще е „трудна задача”, както технологично, така и по отношение на най-верните клиенти и фенове на марката. Така че, не се плашете, любимите ни 6-цилиндрови 911 още дълго време ще са с нас.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ