Трябва ли BMW да купи Jaguar Land Rover?

23 September 2019 17:13
Трябва ли BMW да купи Jaguar Land Rover?
Източник: JLR
Прочетете повече за:
БМВBMWJaguar Land Roverпокупка
Малко след представянето на дългоочаквания нов Land Rover Defender, анализаторите от Sanford C. Bernstein обявиха, че BMW трябва да купи закъсалата британска компания Jaguar Land Rover.

Идеята на групата анализатори, в която попада и Макс Уорбъртън, е, че баварците могат да получат сериозни ползи от покупката на луксозната британска марка от индийския гигант Tata Motors.

„BMW разполага с огромни кешови резерви – се казва в бележката на анализаторите до инвеститорите. – Компанията е достигнала ръба на възможностите си за развитие по отношение на марката и моделната гама.”

JLR е изправена пред сериозни предизвикателства – в организацията и финансите, но появата на по-голям партньор може да ги реши. Тази идея се породи след нарастването на загубите на Tata Motors плюс срив на продажбите в Китай и проблемите, породени от Брекзит.

От гледна точка на BMW, покупката на JLR може да увеличи приходите на компанията с 20%. В същото време продажбите на баварската компания може да нараснат с една четвърт.

Прогнозите за цената на JLR са за около 9 милиарда лири (11,2 милиарда долара), но засега няма информация Tata и BMW да са предприели някакви конкретни стъпки за осъществяването на такава сделка.

Анализаторите на Bernstein признават, че такъв съюз би бил „емоционално сложен”, тъй като през 90-те години BMW беше собственик на Land Rover.

„Този период беше труден за баварската компания и в Мюнхен все още има директори, които носят емоционалните последствия от това преживяване”, се казва н анализ на компанията.

BMW и JLR обявиха, че ще работят заедно в областта на електрическите автомобили, като се очаква, че партньорството им ще се прехвърли и върху други проекти. Ако BMW наистина купи JLR, то това само ще се отрази положително на партньорството, допълват от анализаторската компания. Засега от двете компании няма коментар относно такъв вариант.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ