Как тръгва един WRC автомобил?

08 October 2019 07:10
Как тръгва един WRC автомобил?

Рали-автомобилът Hyundai i20 WRC може да ускори от 0 до 100 км/ч само за секунди, но повече време е нужно за самото потегляне, отколкото за достигане на тази скорост. Доказателство за това представя редакторът на Top Gear - Оли Меридж, който седна зад волана на болида.


И ако при стандартен автомобил е нужно, само да се настаниш на шофьорската седалка, да си стегнеш предпазния колан, да запалиш двигателя, да включиш на скорост и да тръгнеш, то при рали колата нещата са малко по-сложни. И самата процедура отнема повечко време.

 

 

Още преди стартиране на двигателя, водачът трябва да се настани в седалката и да пристегне предпазния 5-точков колан. Това обаче е само началото. След това трябва да се натисне и задържи бутона за запалване на мотора, да се натисне съединителя, да се дръпне хидравличната ръчна спирачка, да се натисне педала на газта и да се отпусне бутона за стартиране. И след всичко това едновременно се пускат ръчната спирачка и съединителя.

 

Процедура, чието усвояване изисква много тренировки от пилотите. Защото всяка загубена секунда дори на старта може да бъде фатална за изхода на дадено състезание. Затова и Меридж изкарва малък курс за обучение, след което се изстрелва с i20 WRC, вдигай прах и камъни под колелата.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ