Танак е все по-близо до титлата

07 October 2019 09:21
Танак е все по-близо до титлата
Източник: wrc.com
Танак е все по-близо до титлатаТанак е все по-близо до титлатаТанак е все по-близо до титлатаТанак е все по-близо до титлата
Ойт Танак спечели рали „Великобритания” в неделя и записа 6-а победа от 12 старта този сезон в световния рали шампионат (WRC). А Ойт е спечелил пет състезания в последните 7 старта. Заедно с него на подиума се качиха и преследвачите му в битката за титлата Тиери Нювил и Себастиен Ожие, който е настоящият световен шампион.

Танак излезе начело в класирането в петък вечер, когато се караха два етапа на фарове, като за него беше още светло, след което контролира хода на състезанието до финала, като едва в събота вечер авансът му надхвърли 10 секунди.

В събота следобед Нювил успя да изпревари Ожие и излезе втори, а французинът нямаше проблеми да опази третото място от Крис Мийк. Танак взе и максималните 5 точки за първото място в пауърстейджа и си тръгна от Уелс с 30 точки.
Две ралита преди края на сезона Танак има аванс от 28 точки пред Ожие и 41 пред Нювил, като един пилот може да спечели максимум 60 оттук нататък.

„Получи се дълъг уикенд с дълги дни и къси нощи – заяви веднага след финала Танак. – Имаше много напрежение, разликата много рядко надхвърляше 10 секунди и във всяка една отсечка бях на ръба. Трудно рали, но се чувствам страхотно, че го спечелихме. Остават ни още две ралита, виждали сме много драматични събития в миналото в края на сезона, така че трябва да запазим концентрация.”

Ожие спечели предишното състезание в Турция и се върна в битката, но Нювил няма победа от април и от Hyundai признаха, че ще му е много трудно да се пребори за титлата в Испания и Австралия.

Мийк завърши 4-и и донесе ценни точки на Toyota, като разликата между Hyundai и Toyota в битката за световната титла при конструкторите отново се сви на 8 точки.

Андреас Микелсен не успя да опази петото място от Елфин Еванс, който го прескочи в събота, а Топ 8 допълниха Понтус Тидеманд и Крейг Брийн.

19-годишният Кале Рованпера спечели световната титла в WRC2 Pro, а Петер Солберг, който сложи край на кариерата си в Уелс завърши първи в WRC2.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ