Lamborghini се продава?

14 October 2019 13:16
Lamborghini се продава?
Източник: Lamborghini
Шефовете на VW Group планират да продадат италианската марка за спортни автомобили Lamborghini. Това съобщи агенция Bloomberg, като цитира свои източници в компанията. Планът на VW Group е гигантът да се раздели с някои от активите си и да се съсредоточи върху основните си марки – Volkswagen, Audi и Porsche. Ако това стане се очаква, че пазарната оценка на VW Group ще се повиши от 89 милиарда долара на 220 милиарда долара.

VW Group има нужда от свежи пари – концернът е планирал милиарди евро инвестиции в глобалната си програма за електрифициране на моделната гама на VW, около 30 милиарда евро заминаха по потушаването на последствията от скандала „Дизелгейт”, а инвеститорите искат пазарната стойност на компанията да се удвои до 2030 година.

Сега в под шапката на VW Group са 12 марки: при леките са Audi, VW, Skoda, SEAT, Cupra, Porsche, Lamborghini, Bentley и Bugatti, при камионите са Scania и MAN, както и мотоциклетната марка Ducati.

Lamborghini записа няколко поредни рекордни години като увеличение на производството и продажбите, а това вдигна сериозна цената на марката, коментират анализаторите на пазара.

След дебюта на кросоувъра Urus, пазарната оценка на Lamborghini вече се изчислява на 11 милиарда долара, а анализаторите на Bloomberg са на мнение, че точно сега е най-подходящият момент за превръщането на марката в независима компания и изваждането й на фондовата борса.

Все още шефовете на VW не са взели решение за бъдещето на марката, но е в ход подготовка за излизането на Lamborghini на борсата, като това се очаква да стане през 2020 година.

По времето на покойния Серджо Маркионе FIAT направи същото с Ferrari, което донесе сериозно количество свежи пари на FCA.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ