Френска марка се завръща след 66 години отсъствие

11 November 2019 10:20
Френска марка се завръща след 66 години отсъствие

Група ентусиасти имат намерение да възкресят френската марка Delage, която просъществува от 1905 до 1953 г. и се беше специализирала в производството на състезателни и луксозни автомобили. Дебютният модел на "завръщатата" се Delage Automobiles ще бъде хибридна хиперкола с динамика на болид от Формула 1.


Автомобилът ще получи името D12, като ще наследи чертите на оригиналните автомобили Delage и ще покаже технологичните промени в индустрията, които са се случили през последните 66 години. Хиперколата ще се задвижва от хибриден силов агрегат, състоящ се от бензинов V12 с 900 к.с. и електромотор със 330 к.с. Сумарно те развиват 1230 к.с.

 

Авторите на проекта са убедени, че Delage D12 ще дава същото усещане на шофьора си като болид от Формула 1. Първият модел на възродената марка ще представлява и отдаване на почит към Delage 15 S8, който печели Световното Гран при през 1927 г. В разработката на новия автомобил, която е продължила повече от 3 години, е участвал и световният шампион във Формула 1 Жак Вилньов.

 

Марката Delage е основана през 1905 г. от един от пионерите на френското автомобилостроене Луи Делаж. Компанията му прави състезателни и луксозни коли, а също така и авиационни двигатели. Тя успява да оцелее до 1953 г., когато фалира заради тежкото икономическо положение, в което се намира Франция след Втората световна война.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ