Японците планират електрическо бъдеще

13 November 2019 12:30
Японците планират електрическо бъдеще
Източник: Honda
Японските автомобилни производители обикновено залагат на сигурно, което често се тълкува като липса на бърза реакция. Всъщност, те предпочитат да видят как ще се развият инициативите на техните съперници и ако се окажат успешни, японските компании поемат същия курс като предлагат по-надеждни модели или най-общо по-интересни коли.

Така че, демонстрираната от Honda позиция пред The Sunday Times, би могло да се тълкува като нещо, зад което ще застане цялата японска автомобилна индустрия. А и, да не забравяме, че гигантът Toyota също пое към електромобилите като следващият етап след хибридите. Toyota вече има споразумение с китайците от BYD за разработване и производство на електромибили. А на 22 ноември Lexus ще представи първия си електрически модел на изложението в Гуанджоу. А Nissan вече предлага второто поколение на електрическия Leaf. Така че посоката на развитие едва ли е голяма изненада.

„Във Великобритания пазарът на електромобили през 2015 се появи с около 2% дял от всички продажби, сега е вече 7 или 8 процента – обясни Том Гарднър, старши вицепрезидент на Honda Европа. – Това е сериозен растеж, като интересът към електрическото задвижване расте не само при автомобилите, но и при мотоциклетите.”

Какво обаче ще стане с развитието на технологиите, свързани с горивните клетки, другият голям залог, направен от японските компании преди време?

„В момента ситуацията е такава, че инфраструктурата, необходима за тези автомобили не е налице – допълни Йън Хауълс, друг старши вицепрезидент на Honda Европа. – Сега много бързо се развива инфраструктурата за електромобилите, а по отношение на водородните автомобили, явно имаме да извървим още път.”

Това беше потвърдено и от Кацуши Инуе, който е президент на Honda Европа.

„Нашият фокус сега е върху хубридите и електромобилите – заяви Инуе. – Може би един ден ще има и водородни автомобили с горивни клетки, но това е технология за следващата автомобилна ера.”

Японският курс е ясен, но компаниите от Страната на изгряващото слънце, без Nissan, поеха в тази посока, едва когато стана ясно, че електромобилите са вече реалност, която няма как да бъде пренебрегната.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ