Peugeot се завръща в Льо Ман

14 November 2019 06:28
Peugeot се завръща в Льо Ман
Източник: Peugeot
Спекулациите, че Peugeot планира завръщане в състезанията за издръжливост бяха потвърдени вчера с новината, че френската марка подновява участието си в световния шампионат за издръжливост (WEC) и „24 часа на Льо Ман”. Френската компания ще се върне за началото на сезон 2022-2023 и ще участва в новия клас за хиперавтомобили, който ще замени актуалния LMP1 за най-бързите прототипи.

PSA публикува кратко съобщение по темата, като в него се казва, че Peugeot ще участва с хибриден автомобил и се припомня, че компанията има три победи в Льо Ман.

Повече информация за програмата трябва да има в началото на 2020 година, но се предполага, че ще бъдат потвърдени и очакванията, че Peugeot ще възложи програмата си на Oreca и Rebellion, а няма да отново да създава собствен тим.

За последно Peugeot участва в Льо Ман между 2007 и 2011, като спечели една победа – през 2009 с дизеловия прототип 908 HDi FAP, след това създаде и хибридна версия на автомобила, а LMP1 проектът на французите беше закрит малко преди старта на първия сезон в WEC през 2012 година.

През 2017 в Peugeot се отказаха от завръщане в LMP1 заради програмата на марката в световния раликрос шампионат, но и тази програма беше закрита в края на 2018. Французите закриха и програмата си в рали „Дакар” след изданието на маратонското състезание през 2018.

Засега участие в новата група на хиперколите, която ще бъде създадена за сезон 2020-2021 са потвърдили Toyota и Aston Martin, като се очаква Glickenhaus и ByKolles също да участват.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ