Citroen може да напусне WRC

15 November 2019 09:17
Citroen може да напусне WRC
Източник: wrc.com
Програмата на Citroen в световния рали шампионат е под въпрос, като френският тим може да напусне WRC още в края на тази година. Компанията се върна в световния шампионат през 2017, като преди това посвети една година на развитието на C3 WRC, който обаче се оказа най-неуспешният от четирите WRC модела, създавани от Citroen.

Все още нито от Citroen Racing, нито от PSA са коментирали тази информация. Но вчера Peugeot обяви, че планира да се завърне в световния шампионат за издръжливост (WEC) и „24 часа на Льо Ман”, което е допълнителна заплаха за бюджета на Citroen в WRC.

Вече изтече информация, че шефът на Citroen Sport Пиер Будар е дискутирал бъдещето на тима главния изпълнителен директор на марката Линда Джаксън след неуспешното за отбора рали „Испания”, където Себастиен Ожие загуби шанс за титлата.

Постът на Джаксън начело на Citroen също е под въпрос, като се очаква мястото й да заеме бившият шеф на производството на Mitsubishi – французинът Венсан Коби.

Според различни източници, 99% е сигурно, че Citroen ще напусне WRC, като тази година тимът участва с две коли – за Себастиен Ожие и Есапека Лапи, но Ожие не успя да защити световната си титла, спечелена миналата година с M-Sport.

Французинът има договор със Citroen до края на 2020, като обяви, че след това ще прекрати кариерата си, но сега може и да промени решението си, тъй като към него има изключително силен интерес от страна на Toyota.

Актуалният Citroen C3 WRC има 40 старта в световния шампионат и 6 победи, а за сравнение най-успешният рали модел на марката – C4 WRC записа 36 победи от 56 старта в най-силния период от кариерата на Себастиен Льоб, който спечели и деветте си титли с марката.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ