Aston Martin влиза във Формула 1

05 December 2019 12:51
Aston Martin влиза във Формула 1
Източник: Pirelli
Британската марка за спортни автомобили Aston Martin може да се появи още догодина във Формула 1, като за целта ще ребрандира тима Racing Point. По тази схема Alfa Romeo участва с тима на Sauber.

Това може да се случи много бързо, показа разследване на racefans.net и Autocar.

Движещата сила в тази сделка е Лорънс Строл, баща на пилота на Racing Point Ланс Строл и лидер на групата инвеститори, която придоби Force India миналата година и прекръсти тима на Racing Point. Състоянието на Лорънс Строл се оценява на над 2 милиарда евро, а от средата на миналата година той е инвестирал сериозно в Racing Point, като за догодина е планирано разширение и модернизация на базата на тима.

Очаква се, че Строл ще инвестира в Aston Martin, като канадецът ще се възползва от спада на цените на акциите на компанията, която миналата година излезе на Лондонската фондова борса. При лансирането на ценните книжа те струваха 19 лири за акция, а сега цената им е 5 лири на акция, като компанията записа загуби в размер на 80 милиона паунда за първата половина на тази година.

Според източник, близък до сделката, намеренията на Строл са ребрандира Racing Point като Aston Martin и да използва легендарния британски зелен състезателен цвят, но за целта трябва да се сдобие с по-сериозен дял в автомобилния производител. Бъдещ съюз на Aston Martin и Racing Point, който използва двигатели на Mercedes във Формула 1 ще е логично продължение на сътрудничеството между Aston Martin и Mercedes-AMG, като британците също използват мотори от Германия в серийното си производство. Преди година Aston Martin отвори свой инженерен център близо до „Силвърстоун”, където е и базата на Racing Point.

Тази сделка може да има сериозни последици за Red Bull, тъй като Aston Martin е основен спонсор на тима във Формула 1, а двете компании работеха заедно по хипер автомобила Valkyrie, с който британската компания ще участва в световния шампионат за издръжливост от сезон 2020-2021, когато влизат в сила новите технически правила.

Все още нито Лорънс Строл, нито Aston Martin са коментирали темата, като наскоро шефът на компанията Анди Палмър коментира, че британците няма да влязат във Формула 1 като доставчик на двигатели, както обмисляха, тъй като разходите ще са много големи.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ