Ожие няма да е №1 в Toyota

30 December 2019 08:12
Ожие няма да е №1 в Toyota
Източник: Toyota
6-кратният световен шампион Себастиен Ожие няма да започне новия сезон в световния рали шампионат като пилот №1 на Toyota. Това обяви самият той по-малко от месец преди старта на рали „Монте Карло”, първи кръг от сезон 2020.

Томи Макинен и Toyota смениха напълно пилотския състав на тима – дойдоха Ожие от Citroen, Елфин Еванс от M-Sport и шампионът в WRC2 Pro Кале Рованпера от Skoda. В края на 2019 новият световен шампион Ойт Танак премина в Hyundai, а Яри-Мати Латвала и Крис Мийк не получиха предложения за нови договори за цял сезон, като финландецът ще участва с ограничена програма през 2020.

Ожие обясни, че не е искал от Макинен по-специален статут, въпреки че Еванс има само 1 победа в световния шампионат, а Рованпера дебютира като заводски пилот.

„В началото на сезона не мисля за това как могат да ми помагат съотборниците ми – обясни Ожие пред motorsport.com. – Целта ми е да се представям на ниво и да се адаптирам максимално бързо към новия тим и автомобил.

„Никога досега не съм искал статут на първи пилот в началото на сезона. Всички ние заслужаваме еднакъв статут в началото на кампанията. В зависимост от това, което ще се случи в хода на сезона, за втората половина стратегията може да се промени. Но за първата година всеки един от нас трябва да се представи максимално добре.”

„Напълно съм съгласен със Себ – допълни Еванс. – Започваме новия сезон с равни шансове, всичко зависи от самия мен. Ще видим докъде ще сме стигнали през втората половина на годината.”

При спечелването на последните две титли на Ожие в M-Sport сериозно използваха отборна тактика, за да улеснят французина и Еванс изпълняваше всички нареждания на Малкълм Уилсън. По подобен начин пилотите на Hyundai миналата година се опитаха да подобрят шансовете на Тиери Нювил в битката с Танак и Ожие за титлата.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ