Карлос Гон избяга в Ливан

31 December 2019 13:53
Карлос Гон избяга в Ливан
Източник: Top Gear
Бившият шеф на Renault-Nissan Карлос Гон се озова снощи в Ливан, като засега не е ясно как е успял да се измъкне от Япония, където е подсъдим и беше пуснат под гаранция при много строги условия. Новината беше съобщена от ВВС, а след това потвърдена от няколко източника, като накрая Гон публикува съобщение, в което обяви, че е „избягал от несправедливите и политически обвинения”.

Гон беше арестуван през ноември 2018 в Токио, прекара над 100 дни в ареста, на няколко пъти излиза под гаранция, а прокуратурата го обвинява във финансови машинации, злоупотреба със служебно положение и т.н.

65-годишният Гон е роден в Бразилия, родителите му са от ливански произход, той е израснал в Бейрут, а след това заминава да учи във Франция. Гон има френски, бразилски и ливански паспорти. Ливан няма споразумение за екстрадиция с Япония.

Адвокатът на Гон Джуничиро Хиронака заяви пред репортери в Токио, че паспортите на бившия шеф на Nissan са у него.
„Дори не знам дали можем да се свържем с него – призна Хиронака. – Не знам как ще действаме оттук нататък.”

При последното освобождаване на Гон под гаранция срещу 9 милиона долара, той получи изрична забрана да пътува в чужбина.

От самото начало на разследването срещу него Гон твърди, че е невинен и че обвиненията срещу него са скалъпени от директорите на Nissan, които са му организирали преврат.

Все още не е ясно как Гон е успял да се измъкне от Япония. Домът му в Токио беше поставен под видео наблюдение и според условията на гаранцията той имаше ограничен достъп до телефон и компютър.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ