Алонсо: Не знам какво ударих!

07 January 2020 09:16
Алонсо: Не знам какво ударих!
Източник: ASO
Вторият етап на рали „Дакар” вчера се оказа много труден за двукратния световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, който катастрофира, но завърши отсечката с над 2 часа закъснение. Инцидентът стана на около 160 километра след старта, като при него пострада сериозно предното окачване на Hilux-а на Алонсо, а той и навигаторът му Марк Кома трябваше да ремонтират колата насред пустинята, за да продължат. На финала те останаха на 2 часа и 34 минути от съотборника им Жинел де Вилиърс, който спечели втория етап.

„Ударихме нещо в прахоляка – заяви след финала испанецът, който дебютира в офроуд надпреварата и записа 11-о време в първия етап. – Не знам какво беше, нищо не се виждаше.

„Първите 48 километра от етапа ги минахме много бързо и успяхме да догоним Ерик ван Лун, който беше пред нас. След това карахме 120 километра в прахоляка и при нулева видимост, докато накрая се ударихме.”

Първоначално Алонсо и Кома планираха да изчакат сервизния камион на Toyota, но след това се оказа, че могат сами да отстранят повредата в колата им с помощта на тима по радиото.

„Камионът върви 4 или 5 часа зад нас, затова първо решихме да го чакаме – потвърди Алонсо. – Но докато чакахме започнахме спокойно да разглобяваме тези части от колата, които можеше да се свалят. Свързахме се с тима и им обяснихме как се справяме. В един момент те ни казаха, че ако направим това и това, ремонтът ще почти завършен.
Захванахме се малко по-сериозно за работа и се справихме.

„После обаче карахме без предни спирачки – допълни испанецът. – Трябваше да срежем предния спирачен кръг и след това да караме по-внимателно, но така се трупа опит. Исках да изживея „Дакар” с всички екстри и това е част от състезанието. Радвам се, че съм тук и продължаваме.”

Навигаторът на Фернандо Марк Кома призна, че в един момент е помислил, че състезанието за тях е приключило, но прогнозата му се е оказала погрешна.

„Пред нас имаше една кола и един моторист, като вдигнатият от тях прахоляк ни заслепи – поясни Кома, който има 5 победи с мотоциклет в „Дакар”. – При удара се откъсна предното ляво колело, което остана на 30 метра зад нас. В този момент ситуацията изглеждаше зле. Дори мислехме, че ще трябва да се откажем.

„Но се справихме, а след това карахме пред предни спирачки с резервното А-рамо на предното окачване, което обаче не е толкова здраво и трябваше да сме по-внимателни.”

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ