Лука де Мео начело на Renault

28 January 2020 21:06
Лука де Мео начело на Renault
Източник: TopGear
Лука де Мео е новият главен изпълнителен директор на Renault, официално обяви вчера френският автомобилен производител. Renault се опитва да изгради нов топ мениджмънт, който да няма връзки с Карлос Гон, а до скоро Де Мео беше начело на испанската марка на Volkswagen – SEAT.

Де Мео ще оглави Renault официално от 1 юли, а под негово ръководство SEAT буквално се преобрази като най-накрая марката намери посоката си на развитие, сдоби се със собствена физиономия, подреди гамата си от модели и се превърна в един от успешните брандове под шапката на VW Group.

Идването на Де Мео в Renault се чакаше от доста време, но преговорите между двете страни се усложниха и забавиха заради клауза в договора му със SEAT, която го ограничаваше да работи за друг автомобилен производител, след като напусне VW Group. Точно заради тази клауза Де Мео ще започне работа на 1 юли.

Де Мео ще трябва да работи с президента на Renault Жан-Доминик Сенар, който през миналия януари дойде в компанията от производителя на гуми Michelin, като досега показа, че може да бъде водещата фигура в обтегнатите отношения с Nissan.

52-годишният Де Мео говори френски и всъщност кариерата му в автомобилната индустрия стартира точно в Renault, а сред успехите му е престоят във FIAT, където той беше един от мениджърите, отговорни за лансирането на FIAT 500, заедно с покойния бос на компанията Серджо Маркионе. Освен в SEAT, Де Мео записа успешен престой и в луксозната марка на VW Group – Audi.

Анализаторите оценяват като повече от успешен периодът, в който Де Мео беше начело на SEAT, тъй като той успя да съживи продажбите на базирания в Барселона производител, върна спортния имидж на марката и успя да ускори развитието на проекти, започнати преди идването му във фирмата.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ