Защо Льоб отказа рали "Швеция"

29 January 2020 10:42
Защо Льоб отказа рали
Източник: Hyundai Motorsport
Малко след финала на рали „Монте Карло” в неделя програмата на 9-кратния световен шампион Себастиен Льоб се промени и стана ясно, че той няма да кара в рали „Швеция”. Първоначално от Hyundai бяха заявили Себ за първите два старта за годината, но сега пилотът обясни защо се е случила промяната.

Льоб загуби две позиции в последния ден на рали „Монте Карло” заради грешен избор на гуми и се смъкна от 4-о на 6-о място за 4 отсечки. На мястото му в Швеция ще кара ирландецът Крейг Брийн, който и миналата година беше ангажиран от Hyundai за отделни стартове в световния шампионат.

Льоб обясни, че решението му да пропусне „Швеция” е пряк резултат от участието му в рали „Монте Карло”.

„Състезанието изобщо не мина така, както се надявахме, целият уикенд се получи доста по-сложен – обясни 45-годишният Себ пред вестник L’Equipe. – В първите два дни на ралито нещата се получаваха сравнително добре, но след това загубихме всичко.

„В интерес на истината, още от самото начало нямах желание да карам на снега в Швеция, но бях обещал на тима, че ще стартирам там и бях решен да изпълня поетия ангажимент.

„Но сякаш шефът на тима Андреа Адамо усети нещо и в неделя вечер, след финала на рали „Монте Карло” ме попита дали все пак искам да карам в Швеция.

„Андреа ми обясни, че оставя решението на мен, но трябва да му кажа максимално бързо, тъй като в понеделник тимът трябваше официално да заяви екипажите за „Швеция”. Взех решението да не карам в Швеция за по-малко от 20 секунди.”

Льоб допълни, че е наясно с възможните негативни реакции на неговото решение, но обясни, че допълнителен фактор за него е била и липсата на сняг в Швеция и има реални шансове ралито да е по-скоро макадамово, отколкото снежно.

„Знаех, че мнозина ще си помислят, че съм се уплашил да карам там – допълни Себ. – Но да карам в Швеция в тези условия, при който късметът ще има важно значение и да рискувам на 100 процента във всеки етап... Не мисля, че искам точно това.”

Програмата на Льоб за сезон 2020 в световния рали шампионат включва 6 ралита, като „Монте Карло” беше първото. Сега Себ призна, че това може да претърпи промяна.

„Може би трябва да помислим за някакви промени – най-общо обясни Льоб, който и миналата година кара в 6 ралита за Hyundai. – Не е изключено да е по-добре да стартирам повече на макадам, тъй като след „Монте Карло” вече е напълно ясно, че на асфалт ми е трудно да постигам добра скорост с i20 WRC.”

Рали „Швеция” е от 13 до 16 февруари, но все още няма официално решение на ФИА и организатора му дали то ще се проведе ако няма достатъчно сняг.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ