Nissan реже работни места и разходи

29 January 2020 15:43
Nissan реже работни места и разходи
Източник: Nissan
Nissan планира агресивна програма за намаляване на разходите, която трябва да подейства след неочаквания спад на продажбите в световен мащаб, дошъл след експанзионистичната политика на бившия бос на компанията Карлос Гон. Информацията е на източници на агенция Reuters, които засега предпочитат да останат анонимни.

Nissan е вторият по големина японски производител на автомобили и се очаква компанията да закрие поне 4300 работни места и два завода, като целта е до 2023 година икономиите да достигнат 4,4 милиарда долара.

Тази програма идва в допълнение на плана за подобряване на представянето на Nissan, представен през юли, като се очаква мерките да засегнат и гамата модели на марката на различни пазари, както и избора на опции и версии на предлаганите автомобили. Закриването на работни места ще обхване основно централите на компанията в Европа и САЩ, както и намаляване на рекламните и маркетинг бюджетите на гиганта.

„Ситуацията е много сериозна, или ще се справим и ще оцелеем, или ще се провалим”, коментира пред Reuters анонимен източник от топ мениджмънта на компанията.

Повечето от тези мерки са били представени на борда на директорите през ноември миналата година и вече са били одобрени от босовете на компанията. Говорител на компанията не коментира информацията за мерките за намаляване на разходите, както и предположенията, че намаляването на продажбите в глобален мащаб е дало началото на преструктурирането на Nissan.

При Гон Nissan заложи на разрастване на производството и присъствие на най-различни пазари, включително и развиващи се като тези в Русия, Индия и ЮАР и особено в Югоизточна Азия. Сега много от моделите на тези пазари, които бяха лансирани с огромни маркетингови разходи, не успяват да постигнат целите си по отношение на продажбите и според оценките на Nissan, в момента окол 40% от производствения капацитет на компанията не се използва или работи с много ниска натовареност.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ