Разбраха се! Строл влиза в Aston Martin

31 January 2020 10:18
Разбраха се! Строл влиза в Aston Martin
Източник: TopGear
Тимът Racing Point във Формула 1 ще се казва Aston Martin от началото на сезон 2021 в световния шампионат, след като собственикът му Лорънс Строл се договори за пакет от почти 17% в британския производител на спортни автомобили на стойност 182 милиона лири. Информацията е на racefans.net – първата медия, която съобщи, че Aston Martin си търси свежи пари от нови инвеститори, както и че канадският милиардер Строл е най-близо да закупуването на дял.

Строл се възползва по отличен начин от спада в цените на Aston Martin, който достигна 80%, след като компанията излезе на Лондонската фондова борса през 2018 година.

Сделката за пакета в Aston Martin беше потвърдена днес от фондовата борса, като в съобщението присъства и информацията за преименуването на Racing Point, като сделката е за 10 години и Aston Martin ще получи дял в тима, базиран на „Силвърстоун”.

В момента Aston Martin е основен спонсор на Red Bull във Формула 1, като се предполага, че сумата по сделката е 20 милиона долара и се очаква 2020 да е последният сезон по този контракт. А от 2021 подобен договор влиза в сила между Aston Martin и Racing Point, като тимът ще смени името си и ще получава сходна сума като тази, която сега компанията дава на Red Bull.

Технологичното партньорство между Aston Martin и Red Bull ще продължи докато не бъдат приключени доставките на хипер автомобила Valkyrie – модел, разработен съвместно от двете компании.

Строл беше начело на консорциума инвеститори, които купиха Force India в средата на 2018, след като тимът фалира и го преименуваха на Racing Point.

Вчера е била сбирката на управителния съвет на Aston Martin, за да се обсъдят офертите на Строл и Geely, но китайският гигант се включи по-късно в надпреварата, а според последната информация Строл ще получи място в борда на директорите и дял от 16,7% в Aston Martin.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ