VW гони рекорд на болид от Ф1

03 February 2020 09:45
VW гони рекорд на болид от Ф1

Ръководителят на спортното подразделение на Volkswagen - Свен Смеетс, обяви желанието на компанията му да подобри неофициалния рекорд за скорост на калифорнийското трасе "Сонома Рейсуей", поставен от Естебан Гутиерес с болида от Формула 1 - Mercedes W07. Това трябва да направи електрическият спортен прототип Volkswagen ID.R.


Хибридният болид Mercedes F1 W07 с 1,6-литров турбо V6 и система за рекуперация на кинетичната енергия завъртя една обиколка на американската писта за 1 минути и 15,45 секунди. Теглото на болида от 2016 г. с пилота и горивото е под 900 кг., а ориентировъчната му мощност - 900 к.с. Хибридната система задвижва само задните колела.

 

Прототипът Volkswagen ID.R се задвижва от две електромотора със съвкупна мощност 680 к.с. Теглото на колата е 1100 кг., като тя вече записа няколко рекорда - най-бърз електромобил на Северната дъга на "Нюрбургринг", рекордьор в изкачването на Пайкс Пийк, най-бързо изкачване на Пътя с 99 завоя в Китай и др.

 

Във Volkswagen Motorsport са на мнение, че ако техният електромобил бие постижението на болида от F1, това ще е отлична реклама за германската фирма. Нещо повече - в компанията са готови да направят няколко опита, ако не успеят при първия.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ