Делът на Мъск в Tesla струва 30 млрд. долара

05 February 2020 15:12
Делът на Мъск в Tesla струва 30 млрд. долара
Източник: TopGear
Благодарение на Tesla Илън Мъск става все по-богат, при това без да е получил и долар от компанията за електрически автомобили. Ръстът на цената на акциите на Tesla увеличи сериозно и стойността на дела на Мъск в компанията, като става въпрос за 19% от Tesla. От началото на 2020 стойността на дела на Мъск е нараснал с 16 милиарда долара и вече се изчислява на 30 милиарда.

Вчерашният ръст на акциите на Tesla може да донесе още пари на Мъск, той като заплащането му зависи точно от това какъв е курсът на ценните книжа на компанията и анализаторите прогнозират още 1,8 милиарда долара за Мъск.

Мъск не получава заплата от Tesla, като вместо това избра да получи премия, ако борсовата оценка на компанията достигне 650 милиарда долара в рамките на 10 години. Това беше обявено през 2018 година и някои инвеститори се усъмниха в успеха на сделката.

Но целта изглежда повече от възможна. Миналата сряда Tesla обяви второ поредно тримесечие, в което компанията регистрира печалба и за една седмица цената на акциите й се повишиха с 50%. А от началото на юни миналата година акциите на Tesla са поскъпнали с 400 процента, като основните причини за това са по-добрите от очакваното финансови резултати и началото на производството в новата фабрика в Шанхай.

Вчера акциите на Tesla поскъпнаха с 24%, но в последните минути на борсовата търговия отстъпиха, за да завършат деня с ръст от 13,7%. Това означава, че пазарната капитализация на Tesla е 160 милиарда долара, почти два път над общата капитализация на Ford и General Motors.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ