Седан на ток получи батерия с 900 волта

07 February 2020 09:31
Седан на ток получи батерия с 900 волта
Седан на ток получи батерия с 900 волтаСедан на ток получи батерия с 900 волта

Електрическият седан от премиум-клас Lucid Air официално ще бъде представен на автосалона в Ню Йорк през април,но това няма да бъде автомобилът, който беше анонсиран още през 2017 г. Главният изпълнителен директор на Lucid Motors - Питър Роулинс, разкри някои подробности за автомобила, като стана известно, че той ще е първият модел на ток в света, който получава 900-волтова батерия.


В 2017 г. от Lucid Motors обявиха, че базовата версия на седана Air ще има един електромотор с 406 к.с. на задната ос и батерия с капацитет 75 кВт/ч, която позволява пробег с едно зареждане от 386 к. Топ-вариантът на модела ще е с два електромотора (около 1000 к.с.), задвижване на четирите колела и пробег до 644 кв. Сега Питър Роулинс уточнява още някои подробности.

 

Основната е, че батерията на Lucid Air ще работи под напрежение от 900 волта. За сравнение, при Tesla системата е на 400 волта, а при Porsche Taycan е 800. Затова, германският седан може да ползва зарядни с мощност до 270 киловата, като предстои този показател да скочи двойно - до 550 киловата.

 

Големият проблем е, че до момента има само една достатъчно мощна зарядна станция, която се намира в испанската провинция Биская. Тя е оборудвана с 4 терминала с мощност 400 киловата. На магистралата A8 в Германия между Улм и Аугсбург има устройство с 450 киловата, но то засега е само експериментално.

 

Роулинс допълни, че компанията му е успяла да постигне пробег от 400 мили с едно зареждане (по американския стандарт EPA), като за това не е използвана обявената по-рано батерия с капацитет 130 кВт/ч, а по-слаб акумулатор. Засега рекордът се държи от Tesa Model S с батерия със 100 кВт/ч, благодарение на която пробегът е 373 мили. Наскоро Илон Мъск обяви, че компанията му готви версия на лифтбека, която ще изминава 400 мили.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ