Невероятните арт коли на BMW (Част II)

10 February 2020 06:20
Невероятните арт коли на BMW (Част II)
Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)Невероятните арт коли на BMW (Част II)
Прочетете повече за:
BMWИзкуствоКолекция

Сезар Манрике – BMW 730i (1990)

При създаването на този дизайн, Сезар Манрике (1919-1992) е искал да обедини усещането за скорост и аеродинамика с концепцията за естетика. Ярките цветове и грациозните линии, които са интегрирани в контурите на колата, създават впечатление за необезпокоявано и грациозно движение. Автомобилът този път е луксозното BMW 730i, което разполага с 3,0-литров шестцилиндров агрегат и 188 к.с.

А.Р. Пенк (Ралф Винклер) - BMW Z1 (1991)

В очите на мнозина, Z1 само по себе си е произведение на изкуството. „Автомобилът отразява креативността и въображението на дизайнерите и инженерите“, споделя А.Р. Пенк (1939-2017), който се заема със задачата да преобрази впечатляващият модел. Творецът залага на праисторически пещерни мотиви и оставя зрителя да интерпретира символите по свой собствен начин.

Естер Махлангу - BMW 525i (1991)

Четвъртата „Арт кола“ на BMW за период от две години, отново бива базирана на сериен модел. Този път обаче, бива включена изцяло нова култура. Южноафриканецът Естер Махлангу става първият африкански художник, който си сътрудничи с германския гигант. Той преобразява 525i с помощта на специфична окраска, която е част от културата на племето Ндебеле.

Сандро Чиа - BMW M3 GTR (1992)

След кратка почивка, BMW отново обединяват изкуството и моторните спортове. Италианският художник Сандро Чиа създава уникална визия за M3 GTR, който е способен да развие близо 305 км/ч. Интересен факт за Чиа е, че като малък е рисувал графити върху автомобили, защото според него те били „голяма атракция“.

Дейвид Хокни - BMW 850CSi (1995)

Дейвид Хокни е известен с пламтящите си, енергични творби, които го превръщат в един от най-влиятелните британски художници от 20-ти век. Идеята е колата да изглежда сякаш е обърната отвътре навън. Това се характеризира най-видно с изобразяването на всмукателния колектор на двигателя, който е показан на капака. 850CSi V12 (380 к.с.) остава един от най-високо ценените автомобили от 8-ма серия (Е31) до ден днешен.

Джени Холцер - BMW V12 LMR (1999)

Американската художничка Джени Холцер осъществява най-уникалния проект в историята на „Арт коли“, като трансформира един чистокръвен състезателен V12, използвайки само букви. Тя отхвърля всички традиционни форми на изобразителното изкуство и работи единствено с думи. LMR е способен да развие до 344 км/ч, благодарение на прецизният V12 агрегат с мощност от 580 к.с.

Олафур Елиасон - BMW H2R (2007)

H2R представлява състезателен автомобил с 6,0-литров V12, който може да работи на течен водород. В този екземпляр, външният слой е заместен от два рефлективни слоя метал. Структурата е символично изградена от лед, като целта е да се обърне внимание на глобалното затопляне и възобновяемите източници на енергия.

Джеф Кунс - BMW M3 GT2 (2010)

Световноизвестният артист Джеф Кунс показва своята идея за скорост, мощност и експлозии, чрез ексцентричната употреба на ярки цветове. Комбинацията от сребърния интериор и разноцветния екстериор, придават на М3 динамичен външен вид, дори когато стои неподвижно.

Джон Балдесари - BMW M6 GTLM (2016)

Джон Балдесари (1931-2020) използва единствено жълто, синьо, зелено и червено на бял фон за тази M6-ца. Минималистичното произведение на изкуството контрастира директно на силата и вълнението, които ще получите от бруталния V8 под капака. „Смятайки колата за икона на съвременния живот, концепцията ми се оказа игриво сатирична, но също така подчертава някои от идеите, които използвам“, казва Балдераси на премиерата на автомобила през 2016 г.

Чао Фей - BMW M6 GT3 (2017)

Китайската артистка Чао Фей отвежда серията в 21 век, като създава първата дигитална BMW „Арт кола“. Нейната работа е размисъл върху скоростта на промяната в Китай, върху традицията и бъдещето. Композицията се състои от три компонента: самата кола, видео за пътуване във времето и елемент на добавена реалност, посредством приложение за смартфон.Източник: BMW

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ