Няма батерии за Jaguar I-Pace

11 February 2020 10:09
Няма батерии за Jaguar I-Pace
Източник: Jaguar
Производството на електрическия Jaguar I-Pace ще бъде спряно в понеделник за една седмица, тъй като компанията има проблеми с доставката на батерии за модела. Информацията се появи в няколко британски медии, но все още не е официално потвърдена от компанията.

Производството на I-Pace е изнесено в завода на Magna в Грац, Австрия, а литиево-йонните батерии за модела идват от LG Chem, като доставчик е заводът на химическия гигант в Полша.

Интересното е, че Jaguar не продава толкова много бройки I-Pace, че да се случват такива „тапи” заради проблеми с доставките. За 2019 година марката реализира 18 000 бройки от електромобила или средно по 1500 коли на месец.

Ако информацията за проблемите, свързани с I-Pace се окаже вярна, то значи в LG Chem не са готови да доставят батерии за масово производство на електромобили. А подобна информация вече се появи и за Audi e-tron и Mercedes EQC.

Единствената компания, която произвежда електромобили и не разчита на външни доставчици на батерии е Tesla, като компанията на Илън Мъск изгражда своите „гигафабрики” с идеята там да се произвеждат както автомобили, така и батерии.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ