Volvo и Geely ще се слеят

11 February 2020 11:29
Volvo и Geely ще се слеят
Източник: Volvo
Volvo и компанията-собственик на шведската марка Geely ще проучват възможностите за сливане, като целта е да се получи по-конкурентен голям играч на световния автомобилен пазар.

Китайският гигант Geely притежава Volvo от 2010 година, но компанията запази самостоятелността си, включително и по отношение на дизайна и развитието на моделната гама. Geely притежава още Lotus, Lynk&Co, Proton и производителя на лондонските таксита LEVC. А наскоро отделената марка от Volvo – Polestar, е съвместна собственост на Volvo и Geely.

От компанията обясниха, че предстоящото сливане „ще ускори финансовата и техническа синергия” между тях, като това ще помогне на новата фирма да е „лидер в продължаващата трансформация на автомобилната индустрия”.

Вече са налице и уверенията, че сливането ще запази „отделната идентичност” на марките Volvo, Lynk&Co, Geely и Polestar.

Двете компании сформираха работна група, която да се занимава със сливането, а начело е шефът на Volvo Хакан Самуелсон. Групата трябва да оформи предложение за сделката, което да изпрати до бордовете на директорите на двете страни. Говорител на Volvo потвърди, че целта е сливането да стане факт до края на годината.

Volvo и Geely са отличен пример за ползите от споделяне на технологии и технически решения, включително и съвместното използване на платформите CMA и SPA, а вече тече процеса на сливане на подразделенията им, които развиват и произвеждат двигатели с вътрешно горене.

Сливането трябва да улесни и инвестициите в нови технологии като електрификацията, свързаността и автономните системи.

След като Geely купи изпадналия в криза Volvo от Ford през 2010, шведската марка се възроди и всяка година постига рекордни продажби, основно благодарение на разширяването на гамата от SUV модели. А Самуелсон постави цел пред Volvo компанията да произвежда само електромобили след 20 години.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ