Макинен навива Ожие да остане

13 February 2020 11:58
Макинен навива Ожие да остане
Източник: Toyota Gazoo Racing
Томи Макинен обяви, че се опитва да убеди Себастиен Ожие да остане в световния рали шампионат и след края на сезон 2020. Французинът подписа с Toyota след напускането на Ойт Танак, но още в началото на миналата година обяви, че ще кара до края на 2020, след което ще се пенсионира.

Citroen се изтегли от WRC в края на 2019, Танак напусна Toyota заради Hyundai, след като взе титлата и Томи успя да се договори с 6-кратния световен шампион, макар и само за един сезон. След като подписа с Toyota 36-годишният Ожие заяви, че плановете му не са се променили и той ще спре да кара в края на 2020. Макинен се опитва да промени това.

Томи, който има 4 поредни световни титли с Mitsubishi, призна, че е готов да приеме и една година почивка от страна на Ожие, стига той да му обещае, че ще се върне след 2021.

„Спомням си какво стана с мен, през 2003 исках да спра – припомни си Макинен. – По това време мислех само за карането и състезанията, но исках да се оттегля. Една година по-късно вече се питах: „Защо, защо, защо?” Знаех, че мога да продължа и трябваше да продължа да се състезавам.

„Тормозих се с тези въпроси две години. Мислех си да се върна поне за един сезон. Вече разказах тази история на Себ. Казах му: „Съдейки по моя опит, може да си вземеш една година почивка и да видиш дали ще искаш да се върнеш отново в състезанията... На мен ми отне много време, за да се справя с тези мисли.

„Знам, че ако Себ може да спечели няколко ралита тази година, ще му е много трудно да изпълни това решение и да си тръгне. Защото, когато си тръгнеш, няма как да си върнеш това усещане. Като спреш да караш това е нещото, което ти липсва най-много – радостта от победата, когато си победил съперниците си. Страхотно е, но не мога да опиша съвсем точно.”

Макинен допълни, че неговата и на тима амбиция е Toyota да разполага с толкова добра кола, че Ожие просто да не иска да си тръгне.

„Имам усещането, че ако му осигурим достатъчно добър автомобил, с който той да продължи да побеждава, да запази мотивация, може би той ще реши да остане – обясни Томи. – Само това трябва да направим. Ако на Себ му харесва да продължи да се състезава, това ще е супер. Той е още млад. Искаме да остане и ще направим всичко по силите ни, за да остане в спорта и след края на 2020.”

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ