Red Bull: Mercedes нарушава правилата

21 February 2020 11:06
Red Bull: Mercedes нарушава правилата
Източник: Red Bull
Новата система за управление на болида на Mercedes – DAS, която дебютира тази седмица на тестовете в Барселона се превръща в голямата тема преди началото на сезона във Формула 1. Въпросите за другите отбори са два: как работи и дали отговаря на правилата?

Моторспорт съветникът на Red Bull доктор Хелмут Марко вече има отговор на втория въпрос.

„Ако активно промениш ъгъла на сходимост или положението на колелата по време на движение, то се променя и контактната площ на гумите – обясни доктор Марко пред списание Auto Bild. – А това променя, дори и със съвсем малко клиърънсът на колата. Но пък тези промени са забранени, тъй като такива промени се постигат при използването на активно окачване.”

Правилата във Формула 1 – член 10.2.2 и 10.2.3 покриват темата за активното окачване, което от години е забранено във Формула 1.

Въпросът за това дали новата система отговаря на правилата вече беше повдигнат в хода на тестовете, а техническият директор на Mercedes Джеймс Алисън е убеден, че всичко е законно.

„Тази система не е нещо ново за ФИА, от известно време дискутираме с тях точно нея, нямам съмнения, че ще можем да я използваме и в първото състезание за сезона в Мелбърн”, обясни Алисън.

В интерес на истината, от ФИА все още няма официално становище по въпроса, но това трябва да се промени до дни.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ