KTM срещу Porsche

27 February 2020 12:45
KTM срещу Porsche
Източник: KTM
KTM срещу PorscheKTM срещу Porsche
Не са много възможностите австрийската компания KTM да получи възможност да се противопостави на утвърдени имена в автомобилната индустрия като Porsche. Но създателите на някои от най-добрите офроуд мотоциклети постигнаха успех със спортния роудстър X-Bow, който предлага страхотни емоции зад волана и дори има хомологация за пистови надпревари в клас GT4.

Сега обаче е дошло времето за нещо по-сериозно. X-Bow GTX е разработен съвместно с дългогодишния партньор на KTM Reiter Engineering и се задвижва от идващ от Audi 2,5-литров 5-цилиндров турбо мотор с мощност 608 конски сили. Преди прилагането на Баланс на представянето (BoP), който вече стана задължителен за всички пистови състезания, теглото на автомобила е едва 1000 кг.

„В моторните спортове е много важно развитието на автомобила да е насочено към постигане на максимално добро съотношение мощност-тегло и по-малки по обем, но по-икономични и ефективни двигатели”, обясни членът на борда на директорите на KTM Хуберт Трункенполц и ние сме напълно съгласни с него.

Новата кола ще е за клас GT2, който беше възроден от организацията на Стефан Рател (SRO) и идеята при него е да има възможност аматьори да се състезават с по-мощни пистови автомобили. За разлика от GT3 тук аеродинамиката е по-орязана, но пък мощността е по-сериозна – максималната мощност на колите в клас GT2 е ограничена на 710 конски сили, а в GT3 – на 568 к.с.

Генералният мениджър на KTM Ханс Райтер обяви, че първите 20 коли ще са готови тази година, като се чака окончателният вариант на хомологацията за GT2. Той допълни, че се предвижда и по-скромна версия на X-Bow GTX, която ще е с около 100 конски сили по-слаба и ще може да се използва в няколко други шампионати, включително и GT Open.

А защо KTM излиза срещу Porsche? Защото един от символите на възродения GT2 клас е Porsche 911 GT2 RS Clubsport. И е логично в KTM да търсят успех срещу най-силната фигура в играта.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ