Ожие спечели в Мексико

15 March 2020 10:08
Ожие спечели в Мексико
Източник: TopGear
6-кратният световен шампион Себастиен Ожие с Toyota Yaris WRC спечели съкратеното рали „Мексико”, трети кръг от шампионата на планетата за сезон 2020. Организаторите отмениха неделните етапи на ралито, за да могат екипите да се приберат по домовете си преди да влязат в сила по-сериозните ограничения за пътуване заради пандемията на болестта Covid-19.

За Ожие и навигаторът му Жулиен Инграсия това е шеста победа в Мексико, като така те изравниха рекорда на Себастиен Льоб и Даниел Елена от шест победи в това състезание.

Ожие излезе начело в първата петъчна отсечка и до края само увеличаваше аванса си, като зад него пилотите се бореха с техническите проблеми и помежду си. В последните съботни отсечки световният шампион Ойт Танак (Hyundai i20 WRC) успя да се пребори за второто място като изпревари Теему Сунинен (Ford Fiesta WRC) и завърши на 27,8 секунди зад Ожие.

„Победата си е победа, но тази е малко по-различна от останалите – заяви на финала Ожие. – Искам да благодаря на всички в Toyota, които свършиха отлична работа.”

Танак беше сериозен претендент за победата, но загуби време в петък сутринта, когато получи повреда в задното дясно окачване на неговия i20. Сунинен остана на 10,1 секунди зад Танак, но се качи на подиума и донесе подиум за M-Sport в това трудно за тима рали, в което Есапека Лапи отпадна в седмата отсечка, където колата му се подпали и напълно изгоря.

„Всъщност, в това рали постигнахме повече, отколкото се надявах – заяви Сунинен. – Темпото ни беше постоянно и се опазихме от проблеми. В края имахме проблеми със спирачките и се отказахме от битката с Танак. Но дори и без тези усложнения, не мисля, че можех да победя Ойт.”

Топ 5 допълниха още двама пилоти на Toyota – победителят от Швеция Елфин Еванс и Кале Рованпера, а отпадналият в петък Тиери Нювил с Hyundai се върна в състезанието по системата Рали 2 и спечели пет етапни победи в събота, но заради решението на организаторите да съкратят състезанието, екипажите не можаха да карат в пауърстейджа, където се дават бонус точки.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ