Шестата победа дойде точно навреме

18 March 2020 13:10
Шестата победа дойде точно навреме
Източник: Toyota Gazoo Racing
Победата на Себастиен Ожие в рали „Мексико” през миналия уикенд може и да е най-странната в неговата кариера, като се има предвид, че състезанието беше съкратено с един ден и французинът беше един от тези, които не искаха надпреварата да се проведе. Но точно този успех може да се окаже изключително важен за кампанията на Ожие в сезон 2020 в WRC и благодарение на него Себ да получи реален шанс за седмата си световна титла.

С победата в Леон Ожие изравни рекорда на сънародника си Себастиен Льоб от шест победи в Мексико и успя да ускори развитието на кариерата му на пилот на Toyota.

В рали „Монте Карло” Ожие завърши втори в дебютното си състезание с Toyota Yaris WRC като призна, че все още не познава добре колата и не може да „използва целия й потенциал”. В Швеция 6-кратният световен шампион завърши 4-и, изпреварен от двамата си съотборници Елфин Еванс и Кале Рованпера, но в Мексико доминира почти от старта до финала и това го изведе на първо място в класирането с 8 точки аванс пред победителя от Швеция Еванс.

„Нашата любовна история с Мексико продължава, 12 години след дебюта ни тук – заяви Ожие, който през 2008 спечели победата в група Junior в дебюта си в това рали. – В първите две ралита тази година се представих добре, но не достатъчно, двамата ми съотборници бяха по-добри.

„Исках да реагирам максимално бързо на случващото се, мисля, че в Мексико се справихме добре и тази победа ни изведе начело на класирането.

„Да се надяваме, че пандемията ще отмине по-бързо и отново ще можем да се състезаваме.”

Ожие има шест победи в Мексико, които са постигнати с коли на четири различни автомобилни производители: Volkswagen, Ford, Citroen и Toyota.

В петък Ожие стартира трети по етапите и излезе начело след грешката на Танак в началото, като в края на деня авансът му пред Теему Сунинен беше 13,2 секунди. След това в събота успя да удвои аванса си и спечели с преднина от 27,8 секунди пред Танак, който догони Сунинен в края.

„Победата в Мексико е резултат от фантастичните усилия на тима – допълни Ожие. – Нямахме абсолютно никакви проблеми с колата през целия уикенд – много бърза и надеждна, нямам никакви оплаквания. Не направихме и нито една грешка, атакувахме там, където трябваше и се опитахме да контролираме хода на състезанието.”

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ