Девет отбора искат отлагане на новите правила

18 March 2020 17:10
Девет отбора искат отлагане на новите правила
Източник: Ferrari
Девет от десетте отбора, участващи във Формула 1 са поискали отлагане на въвеждането на новите технически правила за сезон 2022, съобщи списание auto motor und sport. Според изданието, единственият тим, който е против отлагането е Ferrari.

Преди намесата на коронавируса в календара на Формула 1 се знаеше, че сезон 2020 ще е много тежък за всички тимове, които паралелно с развитието на колите си за тази година ще трябва да работят и по новите автомобили за 2021 и много анализатори обърнаха внимание, че ще е от решаващо значение да се избере моментът, в който тимовете да пренасочат ресурсите си към 2021 дори и за сметка на по-слабо представяне през втората половина на 2020.

Сега ситуацията става още по-сложна защото Формула 1 и Liberty Media няма да могат да изпълнят заложения календар от 22 старта за този сезон, това означава по-малки приходи за спорта от таксите, плащани на организаторите и оттам – по-малко приходи и за отборите, които получават част от тези пари. Същото важи и за постъпленията от тв права и рекламни договори.

Смята се, че отмяната на състезанията в Австралия, Бахрейн, Виетнам и Китай ще лиши Формула 1 от приходи в размер на 150 милиона долара само от таксите от организаторите, като най-голямата е тази на Шанхай – 40 милиона долара.

Затова и отборите заявяват, че няма да разполагат с достатъчно средства, за да се подготвят както трябва за сезон 2021. Те предлагат алтернативен план за сезон 2021, който вече е представен на шефа на спорта Чейс Кери и включва хомологация и замразяване на голяма част от компонентите по колите. Все още обаче предстои да бъде потвърдена кои области от автомобилите ще обхване хомологацията на отделни компоненти и части.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ