Защо Audi отказа двигател за Golf R

20 March 2020 09:11
Защо Audi отказа двигател за Golf R
Източник: TopGear
Плановете на VW за новия Golf R са били доста по-различни в сравнение с това, което гигантът ще представи. Очаква се, че Golf R от осмото поколение на модела да дебютира с 2-литров 4-цилиндров турбо двигател с мощност около или 330 конски сили.

Всъщност, шефовете на проекта за Golf R са искали да използват 5-цилиндров двигател на Audi – 2,5-литровият TFSI. Според холандското списание Autovisie, от VW официално са поискали двигателя от Audi, но са получили учтив отказ, като изданието цитира анонимен източник, участвал в неуспешните преговори.

Причината за този отказ е лесно да се разкрие – в Audi Sport не искат Golf R да се превърне в реален съперник на RS3, тъй като моделът на VW ще е по-евтин и това може да се отрази негативно на продажбите на модела на Audi.

От Audi Sport позволяват на компании като KTM и Donkervoort да използват 2,5-литровия TFSI, но те не произвеждат автомобили, които да са преки пазарни съперници на RS3, TT RS или Q3 RS.

Другата причина е свързана с това, че при положителен отговор, производството на тези мотори в Гьор, Унгария, ще трябва да бъде увеличено, а то и сега поглъща сериозни ресурси като работна сила, време и материали.

Volkswagen вече показа, че може да преследва психологическата граница от 400 конски сили, като това стана с концепта R400, дебютирал на салона в Пекин преди 6 години. Тогава 2-литровият TSI мотор беше с мощност 394 конски сили и 450 Nm. Така че този проект може да залегне и в още непотвърдения Golf R Plus, който се очаква да е по-мощен от Audi RS3 и Mercedes-AMG A45 S, който е с 416 к.с.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ