10 години и 20 страхотни коли (Част I)

21 March 2020 09:00
10 години и 20 страхотни коли (Част I)
Източник: TopGear
10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)10 години и 20 страхотни коли (Част I)
В тази селекция ще ви представим 20 от най-добрите коли за изминалото десетилетие. Списъкът не е изчерпателен, като повечето от тях са ни добре познати, но нека все пак да отдадем своята почит на тези невероятни автомобили, които завинаги ще останат в историята.

Tesla Model S

Автомобилът, който превърна скучното, непрактично и дори на моменти плашещо електрическо задвижване в обект на всеобщо желание. Смеем да твърдим, че не съществува автомобилен ентусиаст, който да не е наясно с постиженията на революционния модел. Всички знаем за чудовищното ускорение на този, забележете, семеен автомобил, но още по-впечатляващото е, че колкото и да отричат скептиците, точно той е виновника за популяризирането на електромобилите и повишеният интерес към тях.

Toyota GT86

Трябва ли да имаме изключително скъпа, луксозна, напълнена до горе с електроника кола за да се забавляваме? Разбира се, че не. Toyota GT86 e живото доказателство за това твърдение. Тя разполага с абсолютно всичко нужно, така че да може да разшири усмивката ви до чак до болезнено. Ето и най-хубавото от всичко – цената е разумна и дори ниска в сравнение с модерните спортни автомобили.

Ford Fiesta ST 2013 и 2018

Трудно е да намериш баланса между надеждност и добро представяне. В повечето случаи, едното е за сметка на другото. Но не винаги. Fiesta ST вече два пъти печели „Най-добра кола на годината“ при нашите британски колеги от TopGear и определено има защо. ST е малка, практична, удобна, с нисък разход и разумна цена, като същевременно е фокусирана към водача, управлява се брилянтно и винаги може да породи усмивка на лицето ви.

BMW i8

i8 ни показа, че не е нужно суперколите ни да унищожават планетата за да са бързи и динамични. Ето, че ставало и по другия начин. Моделът разполага с всички обичайни суперкар черти – средноразположен двигател, много конски сили и невероятно прецизно управление. Разликата е, че тук не се изисква огромен, в повечето случай V-образен агрегат, който да има главозамайващ разход на гориво.

Alfa Romeo Giulia QV

Alfa, като че ли от нищото изкараха супер седан, който срита задниците на всички. Giulia QV e спортен автомобил с четири врати, който бихте си купили не защото имате афинитет към марката, а защото колата е достатъчно добра за да се конкурира с AMG или M във всеки един аспект, дори и в един малко по специфичен, но същевременно много важен – забавлението.

Honda Civic Type R 2017

Civic Type R от 2017 г. показа, че не е чак толкова важно къде е разположен двигателя и колко от колелата биват задвижвани. Моделът показа, че може най-спокойно да се конкурира с два пъти по-скъпи от него коли, разбира се, при правилните условия. Мненията относно визията му са доста смесени, но пък не можем да отречем, че е атрактивен.

Ferrari 458 Speciale

Ferrari 458 Speciale взима един от най-екстремните шосейни автомобили и го превръща в нещо повече. В духа на Ferrari 360 Challenge Stradale и 430 Scuderia, Speciale отнася „обикновената“ 458-ца в още по-хардкор територия. Разбира се, има я и централната линия, която напомня на легендарните му предци.

McLaren P1, Ferrari LaFerrari and Porsche 918

Както споменахме, според нас Model S успя да възбуди интереса на потребителите към електрическите автомобили. Смеем да наречем тези три коли „светата троица“, защото те отнасят всичко казано досега на следващото ниво. Невъзможно е да говорим за една от тях, без да споменем и други две. Те са невероятно скъпи, свръхсложни и умопомрачаващо бързи. Нагледен пример за това, колко много може да се постигне, когато се комбинират традиционните технологии и електрическото задвижване.

2015 Porsche Cayman GT4

В повечето случаи, пистовите коли не стават за нормално ползване. Те са твърде фокусирани, неудобни и единствената им цел е да гонят времена. Не и в този случай. Cayman GT4 се представя брилянтно на пистата през уикенда, като има и абсолютно всичко от което ще се нуждаете в ежедневието. Какво по-хубаво?

McLaren 675LT

Скоростта е в кръвта на McLaren. Няма спор в това. Обвиненията, поне по времето на Рон Денис, бяха в това, че колите разполагат с нужните параметри, но нямат характер. 675LT показа точно обратното – подобаващото представяне свързвано с името на марката, допълнено от вълнуващ и буен нрав, който определено спомага за осъществяване на по-дълбока връзка с автомобила.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ