Замразяват моторите във Формула 1

03 April 2020 16:00
Замразяват моторите във Формула 1
Източник: Mercedes
Формула 1 може да наложи замразяване на настоящите системи на задвижване, които се използват в световния шампионат, за да бъдат намалени разходите на отборите.

Пандемията от коронавирус спря сезон 2020 във Формула 1 още преди началото му, като първите 8 състезания са отменени или отложени и не се знае кога надпреварите ще бъдат рестартирани. Отборите понасят тежко паузата, като започнаха да освобождават служители и някои от пилотите вече приеха намаляване на заплатите.

Отделно от това въвеждането на новите правила беше отложено от 2021 за 2022, а отборите се разбраха да използват и догодина автомобилите, подготвени за сезон 2020. Сега обаче се очертава необходимост от още мерки за намаляване на разходите.

Едната е замразяването на задвижващите системи, а отделно от това може да бъде въведен още по-строг таван на бюджетите, който за 2021 трябва да е 175 милиона долара на сезон. Вече обаче има притеснения, че ако таванът бъде смъкнат на 150 милиона долара, това ще засегне само първите три отбора в класирането и те ще бъдат принудени да уволнят част от екипите си.

Замразяването на моторите може да продължи няколко години, което драстично ще свие разходите на тимовете и доставчиците на двигатели за изследвания и развитие, а освен това е възможно и новите правила за бъдат отложени чак за 2023 година.

Това обяви шефът на Red Bull Кристиан Хорнър, като каза, че отлагането е договорено от отборите, но трябва да бъде ратифицирано от ФИА.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ