И VW гледа към синтетичните горива

06 April 2020 10:12
И VW гледа към синтетичните горива
Източник: Volkswagen
Техническият шеф на Volkswagen Матиас Рабе вярва, че двигателите с вътрешно горене ще имат още дълъг живот въпреки натиска върху автомобилната индустрия за намаляване на емисиите въглероден двуокис и форсирането на електрификацията. Основната причина за това ще е развитието на горива, които не замърсяват природата. Подобна теза се чу и от Porsche наскоро, като обяснението беше, че с помощта на синтетичен бензин класиката 911 може никога да не получи електрически вариант или поне до момента, в който теглото на батериите няма да е в ущърб на амбициите на спортните коли.

VW се насочи сериозно към електрификацията след глобалния скандал „Дизелгейт” от 2015 година и предстои масираното лансиране на гамата електрически модели ID.

„Но двигателите с вътрешно горене ще имат по-дълъг живот в сравнение с очакванията на много хора”, заяви Рабе, като наблегна на бъдещото навлизане на синтетични горива, създадени от биомаса и други материали.

Все още петролните гиганти не са предложили синтетични горива, създадени от естествени материали, които да не отделят CO2 или други вредни емисии, но изследванията продължават с пълна сила и мнението в индустрията е, че появата им е въпрос на време.

„Ще стигнем до синтетичните горива – допълни Рабе. – Вижте какво става в авиационната индустрия, там този тип горива се радват на високо търсене, което само ще расте, защото самолетите не може да са електрически, иначе няма да могат да пресекат Атлантика.

„Ние приемаме много сериозно нашите цели за намаляване на отделянето на CO2, искаме да сме лидер в тази насока, но това не означава, че ще зачеркнем двигателите на бензин и дизел.”

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ