Пет сини спомена потеглят към Монте Карло

20 January 2014 17:03
Пет сини спомена потеглят към Монте Карло
Прочетете повече за:
RenaultGordiniБългария

Пет олдтаймера Renault 8 Gordini ще се включат в 17-ото издание на Rallye Monte Carlo Historique, което ще се проведе в края на месеца в Княжеството. И те ще бъдат сини, с бели линии. Не трябва да са други, защото по принцип Gordini носи специфичния цвят bleu de France, който, ако ви напомня с нещо на турскосиньото, значи или сте далтонист, или сте скаран с географията. Носталгичният керван ще потегли от Реймс (Северна Франция) и на практика ще прекоси Франция по диагонал, за да се включи в ралито. Пътешествието е в чест на 50-годишнината от лансирането на спортната версия през 1964-та. А предишната година една стандартна заводска Renault 8 е пробвала задното окачване с 4 амортисьора и сервоусилването на спирачките Hydrovac по маратонския тогава маршрут Лиеж – София – Лиеж. Това пътешествие може да е имало и секретна мисия. По същото време започват и преговори за глобяване на Renault 8 в България, което наистина се случва – за съжаление за твърде кратко.

Въобще тази година в Монте Карло се събират много юбилеи. Mini пък ще празнува половин век от историческата победа на Пади Хопкърк, която направи марката известна, а от спортна гледна точка повтори библейската притча за подвига на Давид срещу Голиат.

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ