TG пише последния епизод на една забравена война

15 October 2014 16:02
TG  пише последния епизод на една забравена война

Войните, изглежда, никога не свършват истински в някои глави, дори и десетилетия след края на бойните действия. Поне така излиза от скандала, в който се оказаха замесени Джеръми Кларксън и екипът на TopGear и който може да се приеме за последната битка на една отдавна забравена и всъщност незначителна война от края на миналия век – Фолклендския конфликт. Какво всъщност е станало? При снимките на коледния епизод на шоуто в Патагония (най-южната част на Аржентина) една от колите, купени на старо, е имала регистрационен номер „H982 FKL”, което някои особено бдителни аржентинци биха могли да разчетат като закодирано напомняне за Фолклендите (малка островна група в Южния Атлантик под суверенитета на Великобритания), а цифрата 982 в подобна глава може да се свърже с годината, в която Маргарет Тачър изпрати британска ескадра, за да защити островите от кратка аржентинска агресия. Това предизвикало бясна реакция на местни националисти, екипът бил атакуван с камъни от агресивна група и трябвало да напусне Ушуая, без да довърши снимките. От тук насетне целият епизод заживя собствен живот в медиите, като мнозина са били склонни да приемат, че е имало съзнателна провокация от страна на екипа на TopGear. „Нашата вина е по-ценна за новините от нашата невиннност”, обяснява логиката на кампанията продуцентът на TG Анди Уилмън.

Това пък доведе до серия обяснения във всички видове медии – вестници, радиостанции, сайтове и социални медии. Джеръми, Джеймс, Ричард и Анди Уилман обясняват, общо взето понятно, как екипът просто се нуждаел от Porsche 928 за най-забавния епизод на годината, че колата е избрана съвършено случайно и никой не е обърнал внимание на регстирационния й номер, който тя си е имала, преди да попадне в ръцете на TG, докато някой в Аржентина не е решил, че подреждането на букви и цифри изглежда като послание на британския империализъм.

С това същността на скандала може да се приеме за изчерпана, въпреки че шумотевицата в медиите вероятно ще продължи още известно време. А по-интересното е, че заради него и Джеръми се нарежда в една доста интигуваща редица – редом до Марадона и гения на PinkFloyd Роджър Уотърс.

Войната за Фолклендите не е особено значителна като военна кампания. Общо са дадени по-малко от 1000 жертви, като двете страни официално не влизат във война. Тя започна с агресия към островите, организирана от поредната военна хунта в Аржентина, която търсеше начин да укрепи позициите си пред общественото мнение. Биртанският премиер Маргарет Тачър отговори с твърдост, която напомни за забравеното преди нея британско морско могъщество. Целият конфликт трае по-малко от три месеца и приключва с възстановяването на британския суверенитет над островите. Непосредственият резулатат - хунтата в Аржентина е свалена, а военно-морският флот на Великобритания оправдава съществуването си.

Иначе и тази война като много други предизвиква интелектуални терзания. Аржентинският писател Хосе Луис Борхес я определя като „Конфликт на двама плешивци заради гребенче”. По-късно около нея все пак има и някои забавни рецидиви.

PinkFloyd например черпят вдъхновение от нея за миролюбивото послание на албума си TheFinalCut, който е последният продукт на Роджър Уотърс заедно с групата. Албумът е посветен на баща му, който е загинал в една друга, много по-истинска война.
През 1986 година Марадона отбеляза гол с ръка на Великобритания и припомни за войната, като обяви, че в това има и пръст на Бога, макар че реалната помощ на терена той получи от българския съдия на линията Богдан Дочев.  

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ